xx

Eva-Britt Svensson ny ledare för EU:s jämställdhetsutskott

I tisdags tillträdde den svenska EU-politikern och vänsterpartisten Eva-Britt Svensson som ordförande för EU:s jämställdhetsutskott. Som ordförande vill hon involvera fler kvinnoorganisationer i arbetet mot ett mer jämställt EU och införa en jämställdhetskommissionär.

På första mötet sedan EU-valet i somras var det mycket som skulle hinnas med. Förutom att diskutera jämställdhetsutskottets arbetsformer röstade utskottet om ändrade direktiv vad gäller antal veckor som kvinnor kan stanna hemma efter förlossningen, från sex veckor till tolv veckor. Något som Eva-Britt Svensson motsätter sig, när Arbetaren talar med henne före mötet:
– Förslaget om obligatorisk mammaledighet kan påverka den svenska föräldraförsäkringen och lagstiftningen. Barnen är bägge föräldrarnas ansvar, säger Eva-Britt Svensson.
Före sammanträdet hyste hon förhoppningar att Sveriges jämställdhetsminister, Nyamko Sabuni, FP, som också deltog på sammanträdet som representant för ordförandelandet skulle vara överens med henne i frågan. Vid tidigare diskussioner har hon varit det, säger Svensson.

Som ny ordförande räds hon inte ett ökat tempo och inte heller att ta upp kontroversiella frågor. De mest akuta, anser Svensson, är att driva rätten till mänskliga rättigheter internationellt, att erkänna kvinnans rätt att bestämma över sin egen kropp och om abort, sexslavhandel och våld i nära relationer. Utskottet och ordföranden ska öka profileringen och verka för att involvera fler kvinnoorganisationer i arbetet, som The European Women’s Lobby.
Det tröga regelverket inom EU är ett hinder men ingen omöjlighet att överlista, enligt Eva-Britt Svensson. Hon anser att det behövs tillsättas en jämställdhetskommissionär eftersom det finns 27 andra områden med varsin EU-kommissionär.

Nyamko Sabuni anser liksom Eva-Britt Svensson att försörjningen är en mycket viktig del för att stärka kvinnans självständighet. Under Sveriges ordförandeskap i EU ska regeringen lyfta fram kopplingen mellan jämställdhet, ekonomisk tillväxt och ökad sysselsättning.
– Bara 58 procent av EU:s kvinnor förvärvsarbetar, jämfört med 73 procent av männen. För att kvinnor ska kunna delta på arbetsmarknaden på lika villkor som män behövs tillgång till barnomsorg och att medlemsstaterna gör det ekonomsikt lönsamt för både kvinnor och män att arbeta. Det är hög tid att EU fullt ut tar tillvara kvinnors kompetens, säger Nyamko Sabuni.

Fakta / Utskottet
Jämställdhetsutskottet i EU-parlamentet har 35 ordinarie ledamöter och lika många ersättare. Den 1 juli valdes Eva-Britt Svensson som ordförande i utskottet efter att ha varit vice ordförande i fem år.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Världen har ögonen på svenskars stöd för PKKs syriska grenar i Rojava. Men hur mycket vet du om PKK, PYD och YPG? Prenumerera på vårt nyhetsbrev nu så får du ett samlat paket av Rojava-rapportering och upplåsta reportage direkt i brevlådan.

Klicka här för att stänga