Utrikes

”Låt inte vår planet brinna”

Runt Aten i Grekland härjar skogsbränder sedan i fredags. Lågorna slickar förstäderna och tusentals människor är på flykt. Global uppvärmning och avfolkning av landsbygden är två förklaringar till de allt intensivare skogsbränderna.

För några veckor sedan kom bilder av omfattande skogsbränder även från Kanarieöarna, Italien och Kanada. Den 10 augusti meddelade Effis – European Forest Fire Information System – att över 200 000 hektar skog brunnit upp i Europa under sommaren, att jämföra med 158 000 hektar under hela förra året. Sedan dess har omkring 15 000 hektar nedbränd skog tillkommit bara i de omkring 90 grekiska skogsbränderna.

Medan mycket har rapporterats om förödelsen och brister i brandbekämpningen är det så gott som tyst om orsakerna till de allt fler och häftigare skogsbränderna. Endast Svenska Dagbladets Susanna Baltscheffsky har skrivit om bakgrunden. Hon intervjuade i tisdags docent Anders Granström som forskar om skogsbränder och menar att den främsta orsaken till ökningen är att antalet betesdjur har minskat i Sydeuropa. Dessa håller efter buskar och markvegetation i skogarna och minskar därför mängden bränsle till brasan. Klimatförändring är inte förklaringen, enligt Baltscheffsky.

Den bilden delas dock inte av en lång rad röster från EU-kommissionen till Greenpeace, som kopplar skogsbränderna till allt hetare och torrare somrar till följd av klimatförändring. Särskilt drabbade är Sydeuropa, Kalifornien och Australien.

EU-kommissionen sade den 10 augusti att medlemsländernas regeringar måste agera mot skogsbränderna ”innan den globala uppvärmningen kräver sin tribut” och Greenpeace i Spanien – där årets bränder slukat nästan dubbelt så stor skogsareal som förra året – publicerade den 13 augusti en rapport som hävdar att värmeböljor och torka orsakade av klimatförändringar – i kombination med förändringar av markanvändning, avfolkningen av landsbygden och dålig skogsskötsel – har gjort skogarna mer lättantändliga, ”vilket har lett till större och mer okontrollerbara bränder”.
I vad som beskrivs som en ”ond cirkel” bidrar skogsbränderna även till snabbare klimatförändring genom att de leder till att de enorma mängder koldioxid som är bundna i skogarna frigörs.

Greenpeace Internationals skogsansvarige Christoph Ties vädjar till världens ledare att ”inte låta vår planet brinna upp”.
– Vi kräver att de minskar utsläppen av växthusgaser och slänger upp en seriös mängd pengar på bordet för att stoppa skogsskövlingen. Om de misslyckas lägger de vår framtid i aska.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redakt[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Hej där 👋

Läs Arbetarens senaste Månadsmagasin gratis på webben! Skriv upp dig på nyhetsbrevet så skickar vi det på mejlen.

Nyhetsbrevet kommer tre gånger i veckan: onsdag, fredag med veckans rubriker och långläsning på söndagar.