LO vill förhandla om Las

LO och PTK öppnar nu för att göra Lagen om anställningsskydd, Las, till en bytesvara i avtalsförhandlingar. Kritiken från bland annat arbetsrättsjuristen Kurt Junesjö är hård. Han säger att ett avtal med Svenskt Näringsliv som inbegriper Las ”inte skulle vara värt pappret det är skrivet på”.

Lagen om anställningsskydd var en av stötestenarna i huvudavtalsförhandlingarna, som skulle stärka kollektivavtalsmodellen inför framtidens årliga avtalsförhandlingar. Svenskt Näringsliv ville ha ett system som utgick ”från kompetens” snarare än dagens ”sist in, först ut”-princip. Men LO och PTK var för stelbenta, hävdade Svenskt Näringsliv, när de efter ett och ett halvt års samtal avbröt förhandlingarna i mars.

Nu vill ledningarna för LO och PTK visa att de är flexibla. Det var under ett seminarium på Almedalsveckan som LO:s avtalssekreterare Per Bardh och PTK:s förhandlingsansvarige Lars-Bonny Ramstedt levererade nyheten.

– Med Las inarbetade i avtalen blir de ännu attraktivare och behovet av lagändringar försvinner, sade de, enligt LO-tidningen.

Lars-Bonny Ramstedt bekräftar för Arbetaren att facken hellre ser avtal än lagstiftning och att de vill återuppta huvudavtalsförhandlingarna.

– Självklart är det så. Telefonerna är alltid öppna. Posten går fortfarande.

Det är viktigt med ordning och reda på arbetsmarknaden, menar Ramstedt, som oroar sig för framtida löneförhandlingar. Om facket hade hand om Las skulle det ge fler skäl för folk att ansluta sig. Annars riskerar LO och PTK att fortsätta läcka medlemmar, och kraft.

– Folk säger: vad ska jag vara med i facket för? Jag får ju samma villkor som er ändå.

Kurt Junesjö, före detta förbundsjurist på LO-TCO Rättsskydd, slet för att stoppa huvudavtalsförhandlingarna. Han menar att LO och PTK var på väg att sälja ut delar av arbetstagarens ovärderliga verktyg, såsom strejkrätten, för att få mindre förbättringar, som en bättre omställningsförsäkring (ersättning som ges den uppsagde för att hitta ett nytt arbete).

Han har svårt att tro att det är sant när han får höra att Lars-Bonny Ramstedt på PTK vill återuppta huvudavtalsförhandlingarna och använda Las som bytesvara.

– Säger de verkligen det? Det tror jag inte att de vågar. Det är en så pass infekterad fråga.

Junesjö menar i stället att det handlar om retorik – att Bardh och Ramstedt vill visa god vilja inför regeringen och få Svenskt Näringsliv att framstå som de omedgörliga. Finansminister Anders Borg deklarerade under Almedalen att han är en vän av Las, och även arbetsmarknadsminister Sven-Otto Littorin har uttalat sitt stöd för svensk arbetsrätt. Det kan ändras om den borgerliga alliansen behåller makten 2010, säger Junesjö. Ändå är det sämre att göra Las till en avtalsfråga.

Med dagens starka och dogmatiska Svenskt Näringsliv skulle man inte få till ett anställningsskydd som ens låg i närheten av dagens Las, menar Junesjö. Om ledningarna för LO och PTK ändå skulle göra Las till en avtalsfråga litar han till de lokala fackförbundens protester.

– Om de ska tillfredsställa Svenskt Näringsliv så måste LO krypa så långt tillbaka att de aldrig kommer att få stöd för det lokalt.