Inrikes

Vårdnadspeng blev en flopp

Det är långt färre personer än beräknat som utnyttjar det vårdnadsbidrag som vissa kommuner erbjuder sina medborgare. Samtidigt beslutade Kristdemokraterna i helgen att driva frågan om ett statligt vårdnadsbidrag.

I Helsingborgs kommun har bara en tredjedel av de pengar som avsatts för vårdnadsbidraget använts och nu minskas budgeten. I andra kommuner kan vårdnadsbidraget helt komma att slopas på grund av besparingar och bristande intresse.

Vårdnadsbidraget innebär att föräldrar som är hemma med barn som ännu inte fyllt tre år får 3 000 kronor extra i månaden.
– Det är en kvinnofälla. Det finns ingen chans i världen att du kan försörja dig på 3000 kronor i månaden, du är hela tiden beroende av att någon annan försörjer dig. Bidraget går till kvinnor som har råd att vara hemma ändå. Och att använda pengarna till att betala mormor eller en au pair är fel. Det är inte dit skattemedlen ska gå, säger Inger Nilsson, kommunalråd för Socialdemokraterna i Helsingborg till Helsingborgs Dagblad.

I många kommuner, särskilt de med rött styre, har vårdnadsbidraget aldrig införts. Kristdemokraterna är frustrerade över att endast 84 av 290 kommuner i dag ger möjligheten till vårdnadsbidrag. På partiets riksting i helgen fanns därför motionen om att införa ett statligt vårdnadsbidrag som ska gå att söka i samtliga kommuner.

Motionen gick igenom, mot partiledningens vilja, och innebär att kommuner som är emot vårdnadsbidraget inte längre ska ha något val.
– Det känns jätteroligt och är en utmärkt chans för dem som vill vara hemma lite längre med sina barn, säger Mikael Oscarsson till Världen Idag.

Mikael Oscarsson är riksdagsledamot för Kristdemokraterna, och en av grundarna till abortmotståndarorganisationen Ja till livet samt vice ordförande i riksdagsföreningen Forum för familj och människovärde.

Partiledaren Göran Hägglund anser att ett statligt bidrag skapar svårigheter.
– Ja, det kommer kräva en del av oss. Det är något vi får ta med oss inför förhandlingarna med de andra partierna om nästa mandatperiod, säger han till TT.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga