Debatt

Hbt-frågor behövs i EU

Med ett starkt konservativt EU-parlament är det svårt att agera för allas lika rättigheter – och detta i ett Europa där människor trakasseras och utsätts för dödligt våld. Lägg din röst på någon som är tydlig i hbt-frågor, skriver Felix König från RFSL Ungdom.

De senaste åren har en europeisk hbt-rörelse växt sig starkare. Ingen har undgått hur budskapen om hur Prideparader förbjudits i Moskva, Vilnius, Krakow, Riga, Chisinau och många andra städer i Östeuropa. Att parader förbjuds är paradoxalt nog ett tecken på att arbetet intensifieras för allas lika rättigheter. I fler och fler länder finns det en organisering för hbt-personers rättigheter, och en rörelse som ställer krav. Från väst riktas stöd i form av pengar och representation, för att sätta press via våra kanaler. Och söndag den 7 juni går Sverige till val. Ett val där valrörelsen knappt börjat – kommer den ens att hinna börja innan valdagen?

Valet till Europaparlamentet behandlas av allmänhet, medier och politiker som om resultatet inte gör någon skillnad. Och på vissa sätt stämmer det: de svenska parlamentarikerna agerar i stort rätt likt varandra, oavsett parti, i Bryssel och Strasbourg. Men det gör inte valet oviktigt – de beslut som fattas i parlamentet påverkar oss i stor utsträckning.

Under maj har flera bakslag skett i Europa. I början av månaden misshandlades RFSL:s förbundsordförande Sören Juvas i Moldaviens huvudstad Chisinau. Juvas var där för att delta i och stödja Moldaviens Pridefirande och misshandlades antagligen av moldavisk civilpolis eller av personer instruerade av polisen. I Riga hölls i söndags en parad i samband med Internationella dagen mot homofobi – IDAHO. Kommunstyrelsen i Riga förbjöd först paraden och dess öde fick avgöras i domstol. I Kiev, Ukraina, skulle en Pridefestival hållas samma helg och där förbjöd en lokal domstol den.

Som så ofta i sammanhang som rör homosexuella, bisexuella och transpersoners rättigheter hänvisas det till den allmänna moralen och ordningen. Samtidigt trakasseras och förföljs lokala hbt-organisationer och aktivister. Men det värsta exemplet i Europa är nog ändå Moskva. Där har Pridefiranden föregåtts av förbud, våldsamheter och olaga frihetsberövande av hbt-aktivister. Nu i lördags greps ett fyrtiotal aktivister av kravallpolis i samband med en hbt-manifestation på Moskvas gator. Från västeuropeiska hbt-organisationer vågar få åka till Moskvas Pride-firande för att det bedöms så osäkert – trots att det är där vi behövs allra mest.

Europaparlamentet har i dag svårt att agera för allas lika rättigheter med en stor konservativ partigrupp, där konservativa länder som Polen, Litauen, Lettland och flera andra östeuropeiska stater ingår. När det kommer till hbt-personers rättigheter har parlamentarikerna från Sverige två huvudsakliga roller. De här funktionerna ankommer alla parlamentariker, oavsett om de kommer från Kristdemokraterna eller Vänsterpartiet. Den första är att arbeta internt i partigruppen och parlamentet. Alla krafter behövs för att få till stånd uttalanden, antidiskrimineringsdirektiv, och kraft bakom de mänskliga rättigheterna.

Svenska parlamentariker måste här vara tydliga med att hbt-rättigheter är just mänskliga rättigheter, och att de behöver benämnas specifikt, inte bara i termer av jämlikhet för olika minoriteter. Här bör de svenska parlamentarikerna göra gemensam sak med Nederländerna, Belgien, Spanien och andra länder som kommit längre kring hbt-rättigheter.

Den andra rollen för parlamentariker är att individuellt stödja och delta i Pridefiranden i Östeuropa. Där har parlamentariker från flera läger, däribland Junilistan och Moderaterna, varit aktiva under den senaste mandatperioden. Vi ser fram emot ett större engagemang från alla partier på det området den kommande mandatperioden.

Den svenska regeringen har också varit aktiv de senaste åren men här behövs mer insatser, eftersom vi märker hur hbt-rörelsen får bakslag på bakslag på europeisk nivå. Skicka fler ministrar till Östeuropa! Driv hbt-frågorna aktivt, tydligt och utan att stanna upp, under höstens ordförandeskap.

Och ni – vi – som ska välja vilka som ska representera oss i Europaparlamentet, se till att lägga er röst på en person som är tydlig i dessa frågor! Frihandel och miljö är säkert viktigt på sitt sätt, men vi har i Europa en situation där människor trakasseras, förföljs och utsätts för dödligt våld bara för att de vill arbeta för alla människors lika värde. Och det sker bara en timmes flygresa från Stockholm.

Det är dags att lyfta hbt-frågorna som en given fråga för europeiskt samarbete och det är dags att visa att Sverige vill vara den jobbigaste, envisaste och skarpaste aktören i arbetet för att alla ska få vara den de är. Lägg din röst den 7 juni, med detta i åtanke!

Felix König är Förbundsordförande för RFSL Ungdom

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984