Litteratur

Jag Greta, jag Bengt

Jonas Sjöstedt, bekant för Arbetarens läsare, träffade Bengt och Greta Segerson på 1980-talet i Göteborg, de var alla tre aktiva i samma VPK-förening. Han uppskattade deras öppenhet och värme, och slogs av hur mycket de kunde berätta om politiskt arbete och politiska strider. Kontakten ledde till att Sjöstedt gjorde bandade intervjuer med paret Segerson som […]

Jonas Sjöstedt, bekant för Arbetarens läsare, träffade Bengt och Greta Segerson på 1980-talet i Göteborg, de var alla tre aktiva i samma VPK-förening. Han uppskattade deras öppenhet och värme, och slogs av hur mycket de kunde berätta om politiskt arbete och politiska strider. Kontakten ledde till att Sjöstedt gjorde bandade intervjuer med paret Segerson som så småningom blev till boken Masthugget Moskva Madrid. Via vartannat kapitel berättar Bengt och Greta om uppväxten i arbetarstadsdelen Masthugget i Göteborg, där det var råttor både på gården och i lägenheten, om hur de blev politiskt aktiva i kommunistpartiet och om hur detta kom att prägla bådas liv.

Många gånger var Greta trött på att springa på möten och att alltid vara en aktiv kommunist, hon fick inte gå ut och dansa medan hennes bror fick. Men hon fortsatte envist och kände att politiken gav innehåll åt hennes liv. Hon fick åka till Sovjet och studera i flera år.

Sovjet blev revolutionens land för henne, och länge avvisade hon all kritik som borgerliga lögner. Men till slut tvingades hon inse att hon hade blundat för sanningen om Stalin och stalinismen: ”Det som jag vet i dag, det låg utanför min horisont då, allt det som skedde samtidigt”.

Bengt insåg tidigare att det fanns olika vägar till socialism. Han fick ingen chock när Stalins illgärningar avslöjades på den 20:e partikongressen i Sovjet, men, säger han, det var värre för Greta som hade levt i Sovjet och hade ett annat intryck av det hela.

Bengt välkomnade C H Hermansson och förnyelsen av kommunistpartiet. Han hade varit i Spanien som frivillig, han skriver om syndikalisterna med respekt. I Sverige drabbades han som andra Spanienfrivilliga av socialdemokratins illvilja.

Inom vänstern och socialdemokratin i dag borde många undra över hur övergreppen kunde ske, Säpos trakasserier, arbetslägren, att folk sparkades från sina jobb med hänvisning till politisk övertygelse. Jonas Sjöstedts bok har en viktig uppgift att fylla, det är en levande och viktig berättelse av och om två vänsteraktivister. Han har också valt att i stort sett behålla det språk som Bengt och Greta använde i intervjuerna. Särskilt för Bengts kapitel ger detta extra must, även om det någon gång kan skära sig när han skildrar något tragiskt med ett väl hejigt ordval.

Det förra seklet får en beskrivning från arbetarnas och vänsteraktivas perspektiv. Sådana böcker behövs det fler av, böcker med ett personligt tonfall och med konkreta skildringar av vardagens liv.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga