Inrikes

Massdemonstration för Gaza i Stockholm

Under parollerna ”Stoppa massakern”, ”Bryt blockaden” och ”Stöd det palestinska folkets frihetskamp” samlades människor i dag till en av de största demonstrationerna i Stockholm på många år. Arbetarens reporter räknade till drygt 8 000 personer i tåget som avgick från Sergels torg, medan arrangörerna i nätverket Gaza solidaritet uppgavsiffran 12 000 i samband med avslutningen […]

Under parollerna ”Stoppa massakern”, ”Bryt blockaden” och ”Stöd det palestinska folkets frihetskamp” samlades människor i dag till en av de största demonstrationerna i Stockholm på många år. Arbetarens reporter räknade till drygt 8 000 personer i tåget som avgick från Sergels torg, medan arrangörerna i nätverket Gaza solidaritet uppgav
siffran 12 000 i samband med avslutningen nära Israels ambassad.

Med på telefonlänk direkt från Gaza fanns läkaren Eyad al-Sarraj som började med att beskriva förödelsen efter den senaste tidens attacker och hur Gazas befolkning är ständigt exponerade för våldet.
– Den israeliska krigsmaskinen måste stoppas och jag vädjar till er att införa sanktioner mot Israel och bojkotta allt som landet står för – det är det enda sättet att montera ned denna rasistiska regim, sade Eyad al-Sarraj, palestinsk läkare och chef för Gaza Community Mental Health som nyligen bombades sönder av Israel.
– Rättvisan ska komma, och med stöd från er och från människor över hela världen ska vi vinna vår frihet, avslutade han och möttes av jubel och talkörer som uppmanade till att ”bojkotta Israel”.

I folkhavet på Sergels torg syntes hundratals plakat med budskap som ”Gaza blöder – stoppa kriget”, ”Leve Palestina” och ”Muren ska rasa, befria Gaza”. På plats fanns Socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin, före detta utrikesministern Jan Eliasson samt LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin, och deras närvaro uppmärksammades av flera talare.
– Vi är glada att socialdemokraterna är med oss i dag och hoppas de inte glömmer detta när de sitter i egeringen nästa gång, sade Dror Feiler från Judar för israelisk-palestinsk fred som i dagarna tagit initiativ till ett upprop som samlat tusen svenska kulturarbetare i protest mot situationen i Gaza.

Bland övriga talare fanns bland annat Palestinagruppernas ordförande Per Gharton, Helena Johanson som är internationell chef på TCO och Grön ungdoms språkrör Jakop Dalunde.
– Avbryt allt militärt samarbete mellan Sverige och Israel, avbryt
frihandelsavtalen mellan EU och Israel och sänd FN-trupp till Gaza för att säkra freden, krävde Dalunde i sitt tal.

Författaren och Arbetarenjournalisten Andreas Malm från International Solidarity Movement, ISM, läste ur dikten ”Komandosoldaternas grafitti på Israels murar” av poeten Nizar Qabbani och menade att det ”imperialistiska system som står bakom Israel finns överallt” – i Veolia, Rosenbad, Ramallah, Kairo och EU.
– Dessa företag och ministrar och presidenter är inte bara passiva åskådare till folkmordspolitiken i Gaza, de är aktiva medbrottslingar.
– Men också vi finns överallt, i Rafah, Jenin, Beirut, Bryssel, London och Stockholm – vi är alla palestinier och ni kan aldrig besegra oss, sade Andreas Malm.

Demonstrationen gick via Hamngatan ner på Strandvägen där den sedan svängde upp mot Historiska museet, där polisen hade satt upp avspärrningar mot Israels ambassad. När tåget vid klockan tre på eftermiddagen nådde sitt slutmål började en grupp personer kasta föremål mot polisen och försökte utan att lyckas att ta sig förbi avspärrningarna fram till ambassaden. Muhammed Kharraki från Sveriges Unga Muslimer vände sig i sitt tal direkt mot denna grupp, som han uttryckte det, ”extra arga” demonstranter och bad dem visa respekt för arrangörerna. Därpå uttryckte han sin besvikelse inför Sveriges regering.
– Ni har inte sagt ett ord och de av er som har yttrat sig har till och med tagit ställning för Israels mördarmaskin, sade Kharraki och uppmanade regeringen att stänga den israeliska ambassaden.

Salam Abu-Iseifan från Gaza solidaritet konstaterar i kontakt med Arbetaren att det är svårt att som arrangör kontrollera allting på en demonstration av den här storleken.
– Vi lyckades ändå till stor del hålla tillbaka oroligheterna och har haft dialog med polisen som är väldigt nöjda med vår insats – man måste också komma ihåg att många är väldigt upprörda över vad som pågår, säger Abu-Iseifan.

Nätverket kommer härnäst att lämna över en namninsamling till utrikesminister Carl Bildt med krav på att Sverige agerar mot Israel. De offentliga protesterna kommer att fortsätta med ljusmanifestationer och andra aktioner.
– Det känns definitivt att det här inte är slutet på vår kamp, utan att vi fick en nytändning med dagens demonstration, säger Salam Abu-Iseifan till Arbetaren.

Motsvarande protester genomfördes under dagen i ett tjugotal svenska städer och runt om i Europa. I Stockholm arrangerades senare under eftermiddagen en manifestation för ”Fred mellan Israel och Palestina” i regi av Rädda Barnen, Röda Korset, Amnesty, Diakonia, Kvinna till kvinna med krav bland annat på att hjälporganisationer och internationell media ska släppas in i Gaza.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984