Inrikes

Kaotiskt avslut i Malmö

European Social Forum slutade kaotiskt. I stället för en avslutningsceremoni gick tolknätverket Babels representanter i attack mot arrangörerna. I en skriftlig protest beskrev de att de blivit ”skamlöst exploaterade och behandlade som slavar”.

Babels kritik handlar främst om två saker: Att tolkarna inte fick det de behövde i tid; allt från boende till örsnäckor till tolkningen, och att Babels inte fick förtroendet att själva hantera de pengar som budgeterats dem.
– De har gjort livet omöjligt för oss, säger Maria Brander, en av tolkarna.
– Två personer skulle köpa allt till forumet. En av oss tänkte köpa kex till frukosten men forumets ekonomiansvarige var tvungen att följa med. Det tog tre timmar att köpa kex!

Nätverket anklagar också arrangörerna för att ha tagit ogenomtänkta beslut, som att tolkarna skulle ta de billigaste resorna även om det betydde att de kom flera dagar före forumet började.
– Sedan ville de inte hjälpa oss med boende och mat till de personerna. I stället fick vi höra att vi kostade för mycket pengar, säger Yan Brailowsky från Babels.
– Det fanns personer som sov på golvet i folks kök utan täcken.

Mycket av kritiken riktas mot Francisco Contreras, som arbetat med ekonomin. Han säger att han förstår att tolkarna har varit besvikna men att många av problemen har de inte kunnat rå över.
– Fyra dagar före forumet började fanns det 500 solidaritetsboenden men folk som hade anmält att de kunde ta emot volontärer ångrade sig i sista stund.

Att Babels inte själva fick hantera sin budget förklarar Francisco Contreras med att styrelsen var rädd för att förlora kontrollen över ekonomin, så som skedde på ESF i Aten för två år sedan. Han säger också att Babels reaktion är oproportionerlig.
– Kritiken har de säkert rätt i men en annan sak är hur vi behandlar folk. De har hotat med att slå ner folk och med att bränna ner styrelsens hus om de inte får pengar för sina resor. Flera har tagit illa vid sig.

Fakta/Babels
Babels föddes i samband med ESF i Florens 2002. I nätverket finns professionella tolkar och andra språkkunniga som ställer upp som volontärer på de sociala forumen.
I Malmö var de cirka 350, de flesta influgna från andra delar av Europa.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Världen har ögonen på svenskars stöd för PKKs syriska grenar i Rojava. Men hur mycket vet du om PKK, PYD och YPG? Prenumerera på vårt nyhetsbrev nu så får du ett samlat paket av Rojava-rapportering och upplåsta reportage direkt i brevlådan.

Klicka här för att stänga