Utrikes

”Zimbabwe kan ha fria val inom två år”

Ett historiskt avtal om maktdelning har nu accepterats av Robert Mugabe och ledarna för Zimbabwes oppositionsparti Movement for Democratic Change, MDC. Partiets nordiske talesperson Jacob Chikuhwa uppfattar avtalet som en realistisk kompromiss som bör leda till att fria val kan hållas i Zimbabwe inom två år.

Mugabe och ledarna för de två falangerna av MDC, Morgan Tsvangirai och Arthur Mutambara, undertecknade på måndagen avtalet om att bilda samlingsregering vid en ceremoni i Harare. Avtalet innebär att Tsvangirai blir premiärminister med ansvar för att leda regeringsarbetet och att Mugabe blir ceremoniell president utan maktbefogenheter. Den nya regeringen kommer att bestå av 15 ministrar från Mugabes parti Zanu-PF, medan de två grenarna av MDC delar på 16 ministerposter. Vilka personer som ska ingå i regeringen är ännu inte klart.

Jacob Chikuhwa, exilzimbabwier och MDC:s representant i Norden, är upprymd över överenskommelsen när Arbetaren ringer upp. Han avfärdar kommentarer om att MDC gjort ett misstag genom att skriva under avtalet.
– Det här var en kompromiss som ska ses i ljuset av att oppositionen har trakasserats i tio år. Man måste också komma ihåg att Tsvangirai får den verkställande makten. Mugabe har rätt att få information om regeringsarbetet men kan inte påverka den politik som förs.

En detalj i avtalet som väckt viss uppmärksamhet är att armén formellt underställs Mugabe. Men Jacob Chikuhwa menar att det inte ska ses som ett problem, eftersom det nu finns en tydlig färdplan för demokratiska reformer.
– Det pågår trots allt inget krig i Zimbabwe, så armén ska hålla sig i sina kaserner. Det finns ingen anledning för dem att blanda sig i politiken, säger han.
Avtalet innehåller bland annat klausuler om att frivilligorganisationer och medier ska kunna verka fritt i landet. De senaste månaderna har hjälporganisationer som sysslar med matbistånd stoppats från att utföra fältarbete genom en rad byråkratiska hinder – trots löften från Mugabe om att de skulle få verka fritt – och i dag råder svält i delar av landet. I avtalet finns också tydliga bestämmelser om att de ansvariga för det politiska våldet innan och under valen i mars och juni i år – där enligt oppositionen mer än hundra av deras anhängare fick sätta livet till – ska ställas inför rätta så snart som möjligt. Mugabe själv får dock amnesti, vilket var en absolut förutsättning för att måndagens avtal skulle gå igenom.

Tsvangirai sade vid ceremonin i måndags att regeringens första prioritet blir att ta itu med bristen på mat och locka tillbaka biståndsgivare och utländska investerare till landet.
EU och USA har dock meddelat att de avvaktar med att lyfta sina sanktioner mot Zimbabwe tills det står klart att Mugabe verkligen lämnar ifrån sig makten.
Förutom att få ekonomin på fötter är samlingsregeringens främsta syfte att demokratisera landet så att nya val kan hållas i en miljö där mänskliga rättigheter respekteras. Det första steget är en mer demokratisk grundlag.
– Om man tittar på tidsplanen i avtalet så rör det sig om 18 månader innan en folkomröstning om en ny grundlag kan hållas och om det förslaget går igenom bör det bara ta månader innan nyval kan hållas. Inom två år bör vi se fria och rättvisa val i Zimbabwe, avslutar Jacob Chikuhwa.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Hallå  👋

Vill du läsa senaste numret av vårt låsta Månadsmagasin gratis på webben? Skriv upp dig på nyhetsbrevet så skickar vi det på mejlen.

Nyhetsbrevet innehåller:

✔ Senaste rubrikerna två gånger i veckan

✔ Utvalda reportage på söndagar