Debatt

Okunnighet om genmanipulerad mat

Ingen som kan det minsta om riskerna med genmanipulerade grödor, GMO, kan ta jordbruksministers nonchalanta ord på allvar, skriver Rune Lanestrans.

”Vi är hundraprocentigt säkra på att det inte finns några risker när vi godkänner en GMO-produkt” sade jordbruksminister Eskil Erlandsson nyligen i en direktsänd tv-debatt om GMO. Men regeringen har redan bestämt sig för GMO i Sverige. Det gjorde man i själva verket redan förra hösten då Erlandsson utan att höra riksdagen gav jordbruksverket i uppdrag att utforma reglerna för GMO-odling, den så kallade samexistensen.

I regeringen finns tyvärr ingen som är deciderad motståndare till genmanipulerade växter eller som har satt sig in i riskerna med GMO i livsmedel och foder. Vad konsumenterna inte fått klart för sig är det faktum att GMO-odling i Sverige på några års sikt omöjliggör ekologiskt säkra Krav-produkter i butikern, utifrån erfarenheter från USA och Kanada.

Tänk vilken ilska konsumenterna kommer att ge uttryck för när de upptäcker att de inte längre kan köpa säkra ekologiska livsmedel sedan GMO-utsäde har spritt sig till praktiskt taget alla odlingar. När det står klart för dem att även Krav-märkt rapsolja kan innehålla antibiotika. Och att det är LRF-koncernens dotterbolag Lantmännen i samarbete med ett av världens största genteknikföretag, BASF som tagit fram en raps som innehåller en antibiotikagen (nptII) som ger resistens mot penicillin, som till exempel Neomycin.

Förbundet Sveriges Småbrukare har i enskilda samtal försökt nå fram till regeringsmedlemmar, men det hjälper inte då de i denna fråga är helt styrda av LRF-lobbyn som nu sitter som jordbruksministerns närmaste politiska tjänstemän i regeringskansliet. Dessutom är centern och Maud Olofsson sedan gammalt helt i händerna på LRF och Lantmännen som i Sverige är den drivande kraften för GMO.

Det är nästan så man längtar tillbaka till Margareta Winbergs tid som jordbruksminister. Visst hade Winberg sina svaga sidor men hon ville ha rena livsmedel utan GMO och var den som satsade på Eldrimner i Jämtland som tar fram hantverksmat med hög kvalitet som en motvikt till den smaklösa, storskaliga industrimaten som bland annat bondekooperationen står för.

Det gäller att avslöja LRF:s roll som pådrivare för genmanipulerad odling i Sverige. LRF försöker nämligen hela tiden lura konsumenterna tro att de är för småskalig, miljövänlig odling, öppna landskap och ett giftfritt jordbruk, medan industrijordbruket med mjölk-och köttfabriker är vad de i det tysta målmedvetet arbetar för. GMO är deras akilleshäl. LRF är förlorade som en oerhört mäktig politisk påtryckargrupp om de tappar den image som tyvärr hittills gått hem både hos politiker och de flesta journalister. Inget annat är breda folkliga aktioner och demonstrationer kan stoppa eländet.

Jag är övertygad om att Eskil Erlandssons och regeringens ställningstagande i GMO-frågan kommer att mötas med lika omfattande demonstrationer och motstånd som regeringens omdömeslösa principbeslut om att massavlyssna svenska folket genom FRA-lagen.

I alla opinionsundersökningar säger 70-80 procent av både bönder och konsumenter nej till GMO. Det gäller för den opinionen att komma till tals i den försenade debatten om GMO i Sverige.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga