Inrikes

Inga krav på kommunerna

Sedan snart ett år tillbaka är kommunerna enligt lag skyldiga att skydda våldsutsatta kvinnor. Men någon motsvarande lagstadgad skyldighet att agera mot männen finns inte – och regeringen tänker inte heller ta något sådant initiativ.

Förra sommaren ändrades Socialtjänstlagen från att kommunerna ”bör” till att de ”ska” ge våldsutsatta kvinnor hjälp och stöd. Det kan ske genom socialtjänstens verksamhet men också genom ekonomiskt stöd till en ideell kvinnojour.

I dag finns det runt 160 kvinnojourer spridda över landet, men bara ett tjugotal mottagningar dit män med våldsproblematik kan vända sig. Hans Åberg är verksamhetsansvarig på en av dem.

– Mansmottagningen mot våld i Uppsala – och han efterlyser en lagstadgad skyldighet för kommunerna att även se till att våldsamma män får professionell hjälp: 

– Sveriges kommuner och landsting borde få tre år på sig att erbjuda professionell behandling för våldsbenägna män på alla orter i Sverige, i stället för att vi ska vänta flera år till på att resultatet från utvärderingen blir klar. Vi vet redan i dag vad som kan göras för att ge kvinnor och barn en våldsfri tillvaro, genom den erfarenhetsbaserade kunskap som inte minst norska Alternativ till Våld har givit oss, säger han.

Från politiskt håll finns det dock inga planer på en sådan reform.

– Regeringen har tryckt mycket på att arbete med våldsutövare är en viktig del, men det har inte varit aktuellt med någon lagändring, säger Henrik Kjellberg, som är politiskt sakkunnig åt folkhälsominister Maria Larsson. 

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Hallå  👋

Vill du läsa senaste numret av vårt låsta Månadsmagasin gratis på webben? Skriv upp dig på nyhetsbrevet så skickar vi det på mejlen.

Nyhetsbrevet innehåller:

✔ Senaste rubrikerna två gånger i veckan

✔ Utvalda reportage på söndagar