Inrikes

Hemtjänsten i Vällingby strejkvarslar

Strax innan 8 mars går den kvinnodominerade hemtjänstpersonalen i Vällingby ut i strejk. – Orsaken är att arbetsgivaren förväntar sig att framförallt kvinnorna ska acceptera att gå ner i arbetstid, säger Ruben Tastas-Duque i Västerorts LS.

Västerorts LS av SAC har varslat om strejk, blockad, nyanställningsblockad och övertidsblockad för tio av sina medlemmar med start klockan 17.00 den 7 mars. Anledningen är att kommunen vill sänka tiden per arbetspass från 7,75 timmar till 6,15 timmar.
– Det kommer att innebära att de som arbetar heltid på kvällstid får jobba nästan alla helger, med bara kanske tre eller fyra lediga dagar per månad, säger Ruben Tastas-Duque, fackligt ombud för Västerorts LS.

Alternativet som ges de anställda är att gå ner i arbetstid och därmed inkomst. Ruben Tastas-Duque berättar att en kvinnlig anställd även tidigare blivit uppmanad att sluta jobba heltid, då hon hade barn samt studerade. Hennes man, på samma arbetsplats, behövde inte höra något sådant.
Genom de ändrade arbetstiderna kommer de som jobbar kväll även att behöva ta över nya arbetsuppgifter, bland annat en del av jouren.
– Trots att vi har bett om det har inga riktiga förhandlingar blivit av. Alla som jobbar kväll, inte bara våra medlemmar, är väldigt upprörda. Kommunals representant, som vi förgäves försökt kontakta, har haft möte med ledningen och uppenbarligen accepterat försämringarna, säger Ruben Tastas-Duque.

Förra gången det var konflikt mellan Vällingbys hemtjänstanställda och arbetsgivaren, för drygt två år sedan, gällde det avskedade medlemmar och osäkra anställningsförhållanden. Då slutade det med seger för dåvarande Skärholmens LS efter en nästan månadslång strejk.

Hur har ledningen reagerat på strejkhotet nu?

– De har i förväg kallat in tio extra timvikarier för att ersätta de som strejkar. Dessutom har scheman lagts om så att syndikalisterna har så få arbetstimmar som möjligt de närmaste två veckorna.
Men Västerorts LS planerar långsiktigt. Strejken, som sammanlagt berör drygt 13 medlemmar, kommer att trappas upp i den takt det behövs, säger Ruben Tastas-Duque.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga