Utrikes

Invandrare isolerade i dansk ”intifada”

”Invandrarungdom” tänder bränder och kastar sten på Danmarks gator. I fredags gjorde den autonoma vänstern ett försök att bli en del av revolten, men enligt danska Modkraft skapades ingen större kontakt mellan de två krafterna: invandrarungdomen tycks isolerade i sin vrede.

Den autonoma vänstern försökte i fredags etablera en närvaro i den danska förortsrevolten, som under den gångna veckan utvecklades till en mindre repris av upproret i Frankrike hösten 2005. Upp till 300 demonstranter tågade genom Nørrebro, den stadsdel i Köpenhamn där oroligheterna inleddes den 9 februari. Modkraft konstaterar dock att demonstrationen ”inte ledde till någon större kontakt mellan aktivister och invandrargrupper”: just denna kväll låg ett städat lugn över gatorna och de mestadels danskättade demonstranterna förblev ensamma. Arrangörerna hade redan innan svarat undvikande på Modkrafts fråga om manifestationen skulle ses som en gest av solidaritet till de revolterande invandrarungdomarna:

– Det är först och främst en kritik av de ansvariga politikerna, sade ”Rasmus” till Modkraft.

Under tiden fortsatte eldarna att brinna på andra håll runtom i Danmark, i vad Modkraft kallar en ”lågintensiv ’intifada’”. Den autonoma demonstrationen riktades mot de så kallade visitationszoner – där polisen utan särskild misstanke tillåts stoppa och visitera vem som helst – som efterhand framträtt som omedelbar orsak till missnöjet.

Jeppe Wedel-Brandt, lektor på Köpenhamns universitet som studerat de franska kravallerna, påpekar för Modkraft att oroligheter av den här omfattningen omöjligen kan utvecklas utan att en social vrede har lagrats under längre tid.

– Om man ser på sociala uppror runtom i världen finner man att det i typfallet krävs två saker för att utlösa dem. För det första måste det till en ”outrage”, en explosiv vrede som antänds av en specifik händelse. Under revolten i Los Angeles 1992 var det misshandeln av Rodney King, i Paris 2005 var det två unga invandrare som dog när de under flykt från polisen försökte gömma sig i ett elkraftverk. I Köpenhamn var det, enligt vad vi har hört, en händelse där en polis misshandlade en äldre palestinsk taxichaufför inför ögonen på en grupp invandrarungdomar, säger Jeppe Wedel-Brandt. Han betonar att det under händelsernas yta döljer sig strukturell diskriminering, tilltagande segregation av de danska städerna, växande hål i de sociala skyddsnäten och hetspropaganda mot landets invandrare:

– Invandrarkillar är ”fördomens objekt”. Deras existens, deras sätt att vara på, hur de är definieras alltid av andra människor, och alltid i form av kritik. De är alltid ett problem – och först och främst är de alltid ”de”. Deras egen röst blir aldrig hörd.

Den enda invandrarkille som ställt sig framför en tevekamera och presenterat motiv till bränderna – han talade diffust om de återpublicerade Muhammedkarikatyrerna och behovet av ”respekt” – anhölls omedelbart för uppvigling. Jeppe Wedel-Brandt betecknar åtgärden som ”katastrofal” och tillägger:

– Det han sade var ofattbart milt i jämförelse med vad jag har lust att säga.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984