Inrikes

Fackligt samarbete mot mögel

Först sedan syndikalisterna varslat om stridsåtgärder gick Veolia med på att utreda misstänkta mögelangrepp i ett antal tunnelbanespärrar i Stockholm. Men företagets undersökning, som visade att det inte finns något mögel, underkänns nu av facket, som tänker fortsätta att kämpa för en bättre arbetsmiljö.

Långvarig hosta, matthet och till och med astmaanfall. Det har drabbat spärrexpeditörer som arbetat i de spärrar i Stockholms tunnelbana som facket misstänker är mögelangripna. Totalt handlar det om ett tiotal spärrar.
Syndikalisterna Maria Karlsson och Eva Wolmefelt, båda spärrexpeditörer, är två av de drivande för att få problemen åtgärdade. De har lyckats få till stånd ett samarbete med de andra förbunden på arbetsplatsen, Seko och ST, som också ställt sig bakom kravet på att spärrarna mögelsaneras och luften förbättras.
Det är första gången fackförbunden drivit en fråga tillsammans.

Först efter ett varsel om blockad från syndikalisterna, i slutet av januari, gick arbetsgivaren, Veolia, med på att utreda misstanken om mögel. SL, som äger lokalerna, har inte velat agera innan Veolia undersökt lokalerna och verkligen konstaterat att de är mögelangripna.
När Veolia startade sin mögelutredning avblåstes konfliktvarslet. Men undersökningen gick fort och inbegrep till exempel inte mögelhundar – och kom fram till att inte en enda av de utpekade spärrarna är mögelangripen.
– Veolia använde sig inte av den bästa metoden, utan utförde mögeltestet endast under några dagar, kommenterar Maria Karlsson.
Eva Wolmefelt är även hon kritisk mot företagets bristande vilja att ta itu med problemen.
– Problemet handlar inte bara om mögel utan att det är dålig luft i biljettluckorna också. En enkel och snabb lösning skulle vara att ha luftrenare i biljettluckorna, ventilationen är vårt största problem. Luften är dålig för att ventilationen inte fungerar som den ska, många som jobbar i biljettluckorna drabbas av huvudvärk och blir illamående, säger Eva Wolmefelt.
På fredag möts parterna åter för att förhandla om arbetsmiljön. Vilka åtgärder facket kommer att gå vidare med vill inte Eva Wolmefelt diskutera innan förhandlingen ägt rum.
– Men många har fått nog och problemen måste åtgärdas!

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Kriminella möter blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga