Inrikes

“Vänstern måste enas mot rasism”

Demonstrationer hölls både i centrala Stockholm och i Salem i lördags med anledning av högerextremisternas Salemmarsch. Trots två bränder och 196 omhändertagna antirasister säger polisen att skadegörelsen i år var mindre än tidigare år. – Vi behöver en enad arbetarrörelse mot rasismen, sade en av talarna under Nätverket mot rasisms samling i Salem.

Vänsterpartiets torgmöte på lördagsförmiddagen i Salems centrum möttes med svalt intresse. Pia Ortiz-Venegas, kommunpolitiker för vänsterpartiet i Salem, föreslog att platsen för högerextremisternas demonstration skulle bokas av antirasister för att på så sätt hindra nazisterna från att marschera nästa år.
Ungefär 1 000 personer deltog i Nätverket mot rasisms demonstration. Under samlingen talade bland annat personer från Ingen människa är illegal och Skärholmens LS av SAC. Talen innehöll bland annat kritik mot strukturell rasism inom politik och domstolar. Kritik riktades även Göteborgs ”starke man” Göran Johansson för hans utspel om att alla som kommit hit via flyktingsmugglare ska direktavvisas. En talare underströk vikten av att arbetarrörelsen samlar sig mot rasismen, en annan sade att de farligaste rasisterna är de folkvalda politikerna.

Polisens insatser var de hittills största och kostade närmare 6 miljoner kronor. I slutet av Nätverket mot rasisms demonstration rusade delar av demonstrationen iväg och gömde sig i närområdet. Enligt polisen satte antirasister två skolor brand, elden var dock snabbt under kontroll. Polisen frihetsberövade närmare 196 antirasistiska demonstranter. De sista släpptes på söndagen.
Daniel Wiklund från Nätverket mot rasism anser ändå att demonstrationen var fredlig:
– Folk var inte beväpnade som media skriver, och sprang inte mot Rönninge där nazisterna fanns utan mot Botkyrka. I år var det mindre våld från polisen vilket lättade på stämningen, säger han till Arbetaren.
Han anser att den moderata kommunpolitikern Lennart Kalderéns kommentar om att Nätverket mot rasisms tillstånd ”endast är en ursäkt från att släppa helvetet löst i Salem” är ”larvigt”.
– Vi följde anvisningarna och planerar aldrig att bruka våld.
– Vi har inte demonstration för nöjes skull, ingen vill att det ska vara demonstrationer, men vi måste vara där nazisterna är och därför krävs det motdemonstrationer.
Polisens talesman Ulf Göranzon säger att brandinslagen är nya för i år.
– Det är vänsteraktioner som åstadkommit detta. Vi känner inte igen det här från tidigare år. Sammantaget var det mindre skadegörelse än tidigare. Nätverket mot rasisms demonstration gick i övrigt bra och de följde polisens anvisningar, förutom i slutet då en grupp försökte piska upp stämningen genom våld och bränder. Dessa var framförallt vänstergrupper från Danmark, säger han till Arbetaren.
Ulla Lindquist från LO beklagar att inte fler deltog i deras demonstration i centrala Stockholm. Den var dock större i år än tidigare år, då den samlat cirka 250 människor.
– Det är svårt att få folk att dyka upp på demonstrationer men det beror även på att media bara lyfter fram våldet i Salem Det ser man tydligt. Jag har noterat i efterhand att de inte ens tar upp vår manifestation trots att det är flera etablerade organisationer som deltar, säger hon.
LO arrangerade även manifestationer på andra håll i landet.

Högerextremisternas fackeltåg, Salemmarschen, började i Rönninge och slutade i Salem, med färre deltagare än tidigare år.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Världen har ögonen på svenskars stöd för PKKs syriska grenar i Rojava. Men hur mycket vet du om PKK, PYD och YPG? Prenumerera på vårt nyhetsbrev nu så får du ett samlat paket av Rojava-rapportering och upplåsta reportage direkt i brevlådan.

Klicka här för att stänga