Utrikes

Svenskar gripna i Palestina

I lördags grep den israeliska armén tre svenskar på Västbanken, när ett 30-tal aktivister från bland annat ISM genomförde en protestaktion mot Israels planer på att bygga en ny bosättning kallad ”E1”. Aktivisterna byggde ett hus på det landområde som Israel öronmärkt. När huset byggts färdigt anlände israelisk militär och polis. Efter en timme stormade […]

I lördags grep den israeliska armén tre svenskar på Västbanken, när ett 30-tal aktivister från bland annat ISM genomförde en protestaktion mot Israels planer på att bygga en ny bosättning kallad ”E1”. Aktivisterna byggde ett hus på det landområde som Israel öronmärkt. När huset byggts färdigt anlände israelisk militär och polis. Efter en timme stormade de huset och bar ut fyra demonstranter. De greps tillsammans med ytterligare sju, varav fem israeler och två palestinier, och fördes i hand- och fotbojor till polisstationen. Svenskarna släpptes efter fyra timmar.
Den mediala uppmärksamheten är betydligt mindre än under 2002-2005, men fortfarande utgör svenskar den tredje största gruppen av ISM-aktivister på Västbanken, efter USA och Storbritannien.
Bara dagar efter att det så kallade fredsmötet i Annapolis avslutades gav Israel klartecken åt nybyggnation i flera bosättningar runt Jerusalem. Det har väckt ilskna protester från palestinierna, och ISM:s aktion var ett försök att rikta ljuset mot den pågående konsolidering av ockupationen. Martin Landin, en av de svenska ISM-are som greps, säger att bosättningspolitiken är så långt ifrån internationella lagar och fredsamtal man kan komma.
E1 syftar till att förbinda det ockuperade östra Jerusalem med Ma’ale Adumim, den största bosättningen på Västbanken med minst 30 000 invånare. 5600 bostäder och arbetsplatser ska byggas i E1 och göra den judiska bebyggelsen i området obruten, över en yta större en Tel Avivs. Planerna på E1 lades tidigare på is efter amerikanska protester, men Israel har byggt ett nytt högkvarter för den israeliska polisen och markarbetena fortsätter.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Världen har ögonen på svenskars stöd för PKKs syriska grenar i Rojava. Men hur mycket vet du om PKK, PYD och YPG? Prenumerera på vårt nyhetsbrev nu så får du ett samlat paket av Rojava-rapportering och upplåsta reportage direkt i brevlådan.

Klicka här för att stänga