Utrikes

Iran: Kvinna mördad för att ha pratat med man

En ung kvinnlig läkare, Zahra Baniyaghoub, 27 år, dog i Iran den 13 oktober när hon satt i den så kallade moralpolisens häkte. Hon hade griptis tillsammans med sin fästman efter att de småpratat i en offentlig park i staden Hamadan och anklagades för olovligt umgänge med en främmande man. Myndigheterna menar att Baniyaghoub tog […]

En ung kvinnlig läkare, Zahra Baniyaghoub, 27 år, dog i Iran den 13 oktober när hon satt i den så kallade moralpolisens häkte. Hon hade griptis tillsammans med sin fästman efter att de småpratat i en offentlig park i staden Hamadan och anklagades för olovligt umgänge med en främmande man.
Myndigheterna menar att Baniyaghoub tog livet av sig i skam över att ha begått ett sådant brott. Baniyaghoubs familj accepterar inte förklaringen, och har nu anlitat nobelpristagaren och människorättsadvokaten Shirin Ebadi för att bevisa att hon mördades. Föräldrarna menar att hon misshandlades till döds av fångvaktare.
Baniyaghoubs fästman släpptes efter att hans familj betalat borgen, men fick sparken från sitt jobb som radiopresentatör.
Fallet Baniyaghoub har väckt stor uppmärksamhet i Iran, och till och med befälhavare inom revolutionsgardet Pasdaran har bett landets högste ledare Ayatollah Ali Khamene’i att beordra en utredning, uppger The Guardian. Men Shirin Ebadi ser inte fallet som isolerat:
– Hur kan det komma sig att en 27-årig kvinna, en fullt kvalificerad doktor, inte har rätt att tala till sin fästman i en offentlig park och att moralpolisen har rätt att arrestera henne?, säger Ebadi.
Moralpolisen, formellt känd som ”Organisationen som upprätthåller dygd och moral”, vidmakthålls ytterst av Khamenei. Under de senaste åren, i takt med upptrappningen av konflikten med USA, har moralpolisen blivit allt mer hårdför i sin förföljelse av ”icke-islamiskt” beteende, men fallet Baniyaghoub är det mest spektakulära hittills.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Världen har ögonen på svenskars stöd för PKKs syriska grenar i Rojava. Men hur mycket vet du om PKK, PYD och YPG? Prenumerera på vårt nyhetsbrev nu så får du ett samlat paket av Rojava-rapportering och upplåsta reportage direkt i brevlådan.

Klicka här för att stänga