Utrikes

Protester mot Annapolismötet brutalt nedslagna

För att tillfredställa Israel och USA inför nya förhandlingsrundor har Fatehs myndighet gått till direkt attack mot motståndsgrupper. Bland måltavlorna finns nu inte bara Hamas, utan också vänsterrörelsen PFLP. Den folkliga avskyn mot en ny ”fredsprocess” stiger samtidigt allt högre.

Den 18 november omringades milis från den palestinska vänsterrörelsen PFLP av hundratals soldater från den Fateh-styrda myndigheten på Västbanken. Den unika scenen utspelade sig i flyktinglägret Ein Beit Alma i Nablus, ett av rörelsens starkaste fästen. Under hösten har den israeliska armén utfört en serie invasioner av Ein Beit Alma för att knäcka PFLP:s militära kapacitet i Nablus, men flera av försöken har slagits tillbaka av motståndet, som i september dödade och skadade flera soldater. I gengäld har Israel anställt sedvanlig förödelse i lägret, med sprängda hus och sönderkörda vägar.
Inför den så kallade fredskonferens i den amerikanska staden Annapolis i veckan övertog den palestinska myndigheten den uppgift som Israel formulerat: att upplösa ”terrorns huvudstad” Nablus. 300 palestinska soldater med pansarfordon och AK47:or placerades ut i staden i början av november, i samordning med Israel och USA:s säkerhetskoordinatörer i området.
– Myndigheten försöker uppnå vad de israeliska styrkorna misslyckats med när de belägrade lägret, hävdade Jamil Mizhir, en av de kringrända PFLP-ledarna, till den palestinska nyhetsbyrån Ma’an medan belägringen ännu pågick. Efter något dygn drog sig Fatehstyrkorna tillbaka, men mindre än 36 timmar senare gick Israel in i samma läger, på jakt efter samma aktivister, uppger FN:s nyhetsbyrå IRIN. PFLP och andra motståndsgrupper har därefter fördömt Nablus myndighetstrogne borgmästare som ett ”verktyg i den israeliska ockupationsmaktens händer”, enligt samma källa.
PFLP har hittills stått utanför de interna palestinska striderna och fördelat skulden jämnt mellan Hamas och Fateh, eller i praktisk handling tagit parti för den senare parten. Den senaste veckan, efter belägringen i Ein Beit Alma, har dock relationerna mellan PFLP och Fateh nått fryspunkten, och nyligen stängdes Västbankens mest prestigefyllda universitet Birzeit efter sammandrabbningar mellan studenter från de två fraktionerna.
På tisdagen svepte en massdemonstration genom Gazas gator, anförd av Hamas, Islamiska Jihad och PFLP, i protest mot väntade eftergifter under den förhandlingsrunda som startar i Annapolis.
– Återvändande till Haifa, Jaffa och Majdal (nuvarande Ashkelon) är vår heliga rättighet. Låt dem hålla tusen konferenser. Vi säger dem att det palestinska folket inte erkänner något organ som skriver under dokument som fråntar oss våra oförytterliga rättigheter, sade Hamasledaren Mahmoud Zahar till folkmassan.
Det palestinska parlamentet i Gaza, som styrs av en demokratiskt vald Hamasmajoritet, har i förväg dömt ut alla eftergifter i kärnfrågorna som ogiltiga. I samma anda publicerade i helgen över hundra organisationer från det civila samhället – inklusive fria fackföreningar, människorättsorgan, fånggrupper, kulturcenter, flyktingrörelser och kampanjen mot apartheidmuren – ett upprop om bojkott av förhandlingarna. Uppropet kräver att varje överenskommelse utgår från vad som betraktas som okränkbara palestinska rättigheter: rätten till återvändande, självbestämmande, ett fritt Jerusalem som huvudstad och en avveckling av samtliga bosättningar.
När en massdemonstration till stöd för uppropet, mot Annapolismötet, skulle anordnas i Fateh-kontrollerade Ramallah på tisdagen blev det emellertid stopp. Minst 30 demonstranter skadade när tungt beväpnade säkerhetsstyrkor angrep den fredliga demonstrationen. En av de som greps var Jamal Juma, koordinatör för kampanjen mot muren, och bland de misshandlade fanns framstående journalister. 14 busslaster med demonstranter hindrades från att nå Ramallah under dagen. Demonstrationsförbud rådde i de myndighetskontrollerade städerna, och i Betlehem greps ett 50-tal demonstranter i ett kaos av vattenkanoner och betongchocker.
– Vad vi såg i dag var fascism, sade en av de journalister som attackerades av Fateh-styrkorna i Betlehem till Ma’an.
Samtidigt putsade Fateh-myndigheten på sina meriter genom att förklara att flera Hamasceller på Västbanken har sprängts de senaste veckorna. Informationsministern Riyad al-Maliki – under den första intifadan en av PFLP:s främsta ledare – skröt med att myndigheten därmed undanröjt kaos under Annapolismötet, och anklagade samtidigt Hamas för att fejka brist på medicinsk utrustning i det belägrade Gaza.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984