Inrikes

Ungdomar ratar facket

Andelen fackligt organiserade ungdomar minskar dramatiskt, enligt en ny rapport från LO. – Man får en känsla av att a-kassa och arbetsförmedling och fack bara är en massa byråkrati och avgifter och papper att fylla i, och sedan får man ändå ingen hjälp, säger 20-åriga vårdbiträdet Nataly Caceres.

LO:s nya rapport Ungdomars röster om facket och jobbet bygger på intervjuer med personer i åldrarna 18-29 år. I den yngsta gruppen, under 25 år, närmar sig organiseringsgraden 50 procent. Det är en minskning med 25 procent på mindre än 15 år. Nedgången förklaras dels med att många unga har osäkra anställningar, dels med förändringar på arbetsmarkanden. Till exempel har branscher med traditionellt sett hög organiseringsgrad, som industrin, krympt.

De intervjuade uppger även två andra huvudorsaker: tveksamhet till nyttan med medlemskap i både fack och a-kassa samt medlemsavgiftens storlek. Samtidigt är intresset för att gå med i facket högt bland de ickeorganiserade. 74 procent uppger att de kan tänka sig, eller absolut kan tänka sig, att gå med i facket.

Nataly Caceres har försörjt sig som timanställt vårdbiträde på ett korttidshem för äldre i Åkersberga i tre år. Hon är inte fackligt organiserad.
– Jag har inte direkt tänkt på det. Jag aldrig fått någon information om facket eller blivit uppmuntrad att gå med av någon arbetskamrat, säger hon.
Hon var med i a-kassan under en kortare period, men tvingades gå ur då hon fick mindre jobb en tid och varken fick ersättning eller hade råd att betala avgiften.
– Jag tror inte att facket skulle kunna hjälpa mig att få fast anställning, inte som situationen är på min arbetsplats, säger hon.
Därför ska Nataly Caceres börja läsa till undersköterska i höst, och hoppas efter det få löneförhöjning och bli fast anställd. När hon blir det kommer hon nog gå med i facket också, säger hon.

Det finns en större vilja bland unga än bland äldre att ta fackliga förtroendeuppdrag. Ändå är det i verkligheten vanligare att äldre innehar förtroendeuppdragen – inklusive uppdragen som ungdomsansvariga. Tidningen Kommunalarbetaren har kartlagt de ungdomsansvariga i LO-förbunden, och fann att medelåldern är 43 år. Handels ansvarige är äldst med sina 57 år. LO:s andre vice ordförande, Ulla Lindqvist, säger att hon tror att man kan ansvara för ungdomsfrågor även om man själv är äldre.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984