Inrikes

”Kinnunen fick nazistiska hotbrev”

Förra veckans misshandel av sambon till en ledande sverigedemokrat har i pressen och av de drabbade själva utmålats som ett dåd av vänsteraktivister. Men paret har nyligen mottagit hotbrev undertecknade av nazistiska Svenska Motståndsrörelsen, uppger en källa till Arbetaren.

I onsdags förra veckan misshandlades en aktiv sverigedemokrat och sambo till Sverigedemokratisk ungdoms förbundsordförande Martin Kinnunen. Tre män trängde sig in i parets lägenhet i Abrahamsberg utanför Stockholm och band och knivhotade kvinnan, som vid överfallet var ensam hemma. Hon lämnades sedan i trapphuset. Kinnunen har i olika medier sagt sig vara säker på att det rör sig om en ”attack av vänsterextremister”. Som bevis har han bland annat nämnt att han mottagit hot via e-post de senaste månaderna.
En person inom Afas dokumentationsgrupp, med god insyn i Sd:s strukturer, har kommit över några av dessa brev.
– Mejlens verkliga avsändare går inte att spåra, men flera av dem är undertecknade ”Svenska motståndsrörelsen”. I ett av dem sägs det att Kinnunen ska ”hälsa Afa” när dessa hälsar på hos honom, och det kan ju tolkas på olika sätt.
Personen inom Afas dokumentationsgrupp säger också att Afa i princip aldrig går ut och bemöter uppgifter i media, och har nu vare sig bekräftat eller dementerat attacken. Att ge sig på en ensam kvinna, om än sverigedemokrat, kan också vara kontroversiellt inom ett nätverk som ”kämpar mot sexism”.

De interna stridigheterna inom extremhögern är många. Flera sverigedemokrater har mottagit liknande hotbrev den senaste tiden. Arbetarens källa säger att det inte vore förvånande om Svenska Motståndsrörelsen, en öppet nazistisk och militant grupp, hade med överfallet att göra. För några månader sedan tog sig medlemmar ur samma organisation in i en lägenhet och pistolhotade en person i en konkurrerande nazistgrupp i Helsingborg.
– Varken Kinnunen eller hans flickvän står högt i kurs i de egna leden. Kinnunen ses som en intrigmakare och har sett till att få många uteslutna ut partiet.
Flickvännen är också kontroversiell eftersom hon stödjer hbt-rörelsen och deltog i Prideveckan. På sin blogg (som dock togs ned förra veckan) har hon krävt att Sd:s partisekreterare Björn Söder avgår på grund av homofientliga uttalanden, som bland annat jämför homofobi med pedofili.
Mats Eriksson, presskontakt i Västerorts polismästardistrikt, bekräftar att en förundersökning inletts och att man nu försöker rekonstruera händelseförloppet.
– Vi jobbar brett och riktar inte misstankar åt något särskilt håll, säger han till Arbetaren.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984