Debatt

Ensamstående utanför jobbpolitiken

Ensamstående föräldrars situation har förvärrats av regeringens jobbpolitik. Nu riskerar de att avstängas från a-kassa och hänvisas till barnpassning från mor/farföräldrar. Det hävdar Helene Sigfridsson, som kräver utbyggd barnomsorg ­ på obekväma tider.

Sysselsättningen bland ensamstående föräldrar minskar, från 79 procent 1990 till 63 procent idag. En ensamstående förälder tjänar i genomsnitt drygt hälften (54 procent) av en gift pappas lön.

Rädda barnens fattigdomsindex visar att risken för barn att växa upp i fattigdom är störst med en ensamstående, utrikes född förälder. Jämställdhetsutredningen kom fram till att ensamstående mammors ekonomiska situation är ett hinder för full jämställdhet i Sverige.

Det får inte finnas några hinder för att stärka ensamstående föräldrars position på arbetsmarknaden. Sveriges Makalösa Föräldrar välkomnar regeringens satsning på arbete för alla.

Tyvärr är det en satsning som inte är realistisk. Ensamstående föräldrar tillhör en grupp som inte har möjlighet att arbeta fullt ut så länge det inte finns tillgång till barnomsorg när vi arbetar. Många förskolor har öppet mellan 7 och 17.30. Idag är reglerna i a-kassan sådana att du från allra första dagen som arbetslös ska söka arbeten utanför hemkommunen. Det kan bli långa dagar med resor och då måste förskolan vara öppen.

För ensamstående föräldrar med yrken som utövas även på kvällar, helger och nätter finns det ingen garanterad barnomsorg. Kommunerna får göra som de vill, och ungefär varannan kommun erbjuder barnomsorg på obekväm arbetstid.

Nyligen kom en dom från regeringsrätten som bekräftar att kommunerna inte har någon skyldighet att ordna barnomsorg utanför normal kontorstid. Många ensamstående föräldrar inom vården, handeln, media eller ideella sektorn för att ta några exempel, har svårt att bara arbeta på normal kontorstid. Konsekvensen blir också att man som arbetslös utan full barnomsorg inte står till arbetsmarknadens förfogande och inte längre har rätt till arbetslöshetsersättning.

Jan Björklund hänvisar föräldrar utan barnomsorg till mormor och morfar. Man måste pussla ihop det, säger han. Även Fredrik Reinfeldt utgår ifrån sin egen familjesituation och menar att alla kan lösa obefintlig barnomsorg med inhopp av släkt och vänner. Plötsligt har de glömt bort förskolans pedagogiska uppdrag, barns behov av kontinuitet och varför vi införde allmän förskola till att börja med. Barnombudsmannen har tagit ställning för omsorg på obekväm arbetstid istället för tillfälliga lösningar, för barnets bästa.

Deras uttalanden står emot alliansens gemensamma manifest för familjepolitiken. Under det inledande avsnittet om gemensamma värderingar i familjepolitiken kan man läsa: ”Vi stärker föräldrars makt över sin livssituation, ökar familjernas valfrihet och underlättar familjernas vardagspussel, genom en förskola och barnomsorg som möter familjernas behov.”

Med samma argument som vi använder mot barnomsorg på obekväm arbetstid kan vi argumentera mot all förskoleverksamhet. Alla föräldrar skulle kunna pussla för att få ihop arbetsliv och familjeliv utan förskolans hjälp.

Vi har två aktuella exempel på vilka konsekvenser bristen på barnomsorg fått för ensamstående föräldrar. En av våra medlemmar med arbete inom vården fick till slut säga upp sig på grund av att det inte fanns någon barnomsorg. När a-kassan fick veta detta ville de stänga av henne.

Två kvinnor i Svalöv blev uppmanade av lokala tjänstemän att säga upp sig från sina fasta heltidstjänster bara för att kommunen inte klarade av att erbjuda dem barnomsorg.

Just nu pågår en översyn av skollagen, under skolminister Jan Björklunds ledning. Skollagen reglerar även förskolan. Idag står det att kommunerna bör ordna barnomsorg när föräldrarna förvärvsarbetar. Vi vill att skollagen ändras så att kommunerna måste ordna barnomsorg när föräldrar förvärvsarbetar. Det kan inte vara så att vi värderar arbete som sker på obekväm arbetstid lägre, så att de föräldrarna inte har lika stor rätt till den gemensamt finansierade barnomsorgen.

Vi vill uppmana arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin och skolminister Jan Björklund att tala med varandra och gemensamt undanröja alla hinder för full sysselsättning – även för ensamstående föräldrar.

Helene Sigfridsson är generalsekreterare för Sveriges Makalösa Föräldrar

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga