Inrikes

Okej sparka fackligt aktiv

Det var rätt av Connex att ge tunnelbanans klubbordförande Per Johansson sparken. Det slog Arbetsdomstolen fast i dag. Nu funderar Per Johansson och Sekos Klubb 119 på att gå vidare till Europadomstolen.

Det var en upprörd Per Johansson som uttalade sig om domen på presskonferensen på Seko Klubb 119:s lokal vid Liljeholmens tunnelbanestation. Johansson menar att han blev avskedad för att han varit fackligt aktiv. Efter att han riktat skarp kritik mot Veolia för säkerheten och arbetsmiljön i tunnelbanan avskedades Per Johansson, som då var ordförande för Klubb 119, och anklagades för att inte vara tillräckligt lojal mot företaget samt att ha skällt ut sina arbetskamrater, något som klubben avvisar.
Drygt en vecka senare gick förare från både Seko Klubb 119 och syndikalister ut i en ovarslad strejk med kravet att Per Johansson skulle få tillbaka sin anställning men också för yttrandefrihet på jobbet.
– Personligen vann jag i oktober 2005 när mina arbetskamrater strejkade för rätten att få välja sina förtroendevalda. Jag vill tacka mina arbetskamrater för det stöd de har gett mig, utan deras engagemang hade det inte gått. Jag har också fått stöd från internationella fackföreningar och från de som åker tunnelbana. Vår kritik mot säkerhets- och arbetsmiljöfrågor väljer Arbetsdomstolen att totalt bortse från. De har i stället koncentrerat sig på moralfrågor – vad man får säga och inte säga i en förhandlingssituation, säger Johansson.

I domen står det att ”Arbetsdomstolen finner inte anledning att gå in på frågor om klubbens kritik av bolagets arbete med säkerhets- och arbetsmiljöfrågor har varit befogad” och finner heller inte Per Johanssons avsked ogiltig eller att Veolia skulle ha begått föreningsrättskränkning. Där står också att Per Johansson ”vid flera tillfällen gjort uttalanden som enligt arbetsgivarparterna utgör ett överskridande av kritikrätten”. Arbetsdomstolen har Enligt klubbens sekreterare Håkan Stocke är domen ett nederlag för Seko och för yttrandefriheten.
– Vi kräver att samma yttrandefrihet gäller på vår arbetsplats som i resten av samhället. Vad kommer den här domen betyda för oss övriga förtroendevalda? Hur mycket vågar vi säga hädanefter? Detta är en politisk och moralisk dom mot fackliga företrädare och arbetare.
Att LO inte har uttalat sig i frågan tycker Per Johansson är konstigt och upprörande:
– Det är en skandal och mycket bedrövligt att någon som får över en miljon i lön av medlemmarnas pengar inte ens bemödar sig att uttala sig.

Syndikalisten Yvonne Bylund som varit tunnelbaneförare i 32 år säger till Arbetaren att tycker att domen är skrämmande.
– Om våra fackliga representanter inte kan företräda oss utan att det här händer, vad kan de inte göra mot oss som är längst ner. Nu var den här domen koncentrerad på Per Johansson, men syndikalister har det också svårt. När de undergräver Seko och deras förtroendevalda är det inte långt till syndikalisterna. Men vi måste kämpa på alla möjliga håll nu. Jag hoppas på oppositionen – vi syndikalister som är lite friare i vad vi kan göra. Det är det enda hoppet just nu.

Jannis Konstantis som är vice ordförande i Seko Klubb 119 är också orolig. Han säger att domen är politisk, arbetsgivarvänlig och absurd:
– Domen kommer säkert att påverka vissa individer i facket, men vi måste vara mer på offensiven nu. Det här är en principdom som kommer att påverka hela fackföreningsrörelsen och därför är det viktigt att vi fortsätter att kämpa. Till exempel har vi fortfarande inte fått gehör för alla våra krav vad gäller säkerhet- och arbetsmiljö. Vi har delvis fått stöd från Seko, men inte så mycket som vi skulle behövt.

Per Johansson och Klubb 119 funderar nu på att driva vidare frågan till Europadomstolen då det inte går att överklaga en Arbetsdomstolens dom.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984