Inrikes

Kommunal backar i avtalstvisten

Fackförbundet Kommunal drar tillbaka blockadhotet mot trädgårdskooperativet Beda trädgård som tecknat kollektivavtal med Slottskogens LS, men kräver fortfarande att företaget tecknar dubbla avtal. Även Göteborgs kommun backar och erkänner att det var ett misstag att bryta avtalet med Beda.

I förra veckan drabbades kooperativet Beda Trädgård av två bakslag. Kommunal varslade om övertids- och nyanställningsblockad samtidigt som stadsdelsförvaltningen sade upp avtalet om trädgårdsskötsel med företaget. Skälet var att Beda Trädgård vägrat skriva under Kommunals kollektivavtal eftersom man redan har tecknat ett med den syndikalistiska fristående fackföreningen Slottsskogens LS. Men nu backar alltså både kommunen och Kommunal.
– Vi har dragit tillbaka varslet eftersom vi känner att vi vill ha mer på fötterna innan vi går vidare med det här ärendet. Men enligt LO:s organisationsplan har vi avtalsrätt inom den här branschen och vi står fast vid vårt krav på kollektivavtal, säger Kommunals förhandlare Lage Hallerup.

Chefen över Gunnareds stadsdelsförvaltning Lars Murgård erkänner samtidigt att det var ett misstag att bryta avtalet med företaget.
– Det var ett misstag. Om de vill ha tillbaka samma avtal är vi beredda att skriva under det, säger han.
På fackföreningen Slottsskogens LS är man i dag försiktigt optimistisk men har man svårt att förstå Kommunals tidigare agerande.
– I grunden är det bra att Kommunal driver kollektivavtalslinjen, men de borde välja sina kamper. Det blir helt fel när man försöker trycka undan ett kollektivavtal som alla vi anställda är mycket nöjda med, säger Lotta Kronlid som är anställd på Beda Trädgård och medlem i Slottsskogens LS.

Andreas von Sydow som är fackligt ombud instämmer.
– Om det inte funnits något kollektivavtal kan jag förstå Kommunals agerande. Men nu finns det ett, vilket dessutom är bättre än deras. Kommunal slåss egentligen för en försämring för arbetarna. Deras agerande gynnar inte någon, säger han. Lars Hallerud menar dock att Kommunal inte försöker trycka undan det andra kollektivavtalet utan endast komplettera det. Men på Slottsskogens LS ser man problem med dubbla avtal.
– Det blir oklart vilket avtal det är som gäller. Vi ser inga fördelar med Kommunals avtal, endast potentiella nackdelar, säger Andreas von Sydow.
Det avtal Beda Trädgård tecknat med Slottsskogens LS innebär, till skillnad från Kommunals trädgårdsavtal, bland annat 35-timmarsvecka, platt lönestruktur med 132 kronor i timmen oavsett arbetsuppgift samt att det är de anställda som leder och fördelar arbetet.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga