Inrikes

Risk för eskalerande uppvärmning

Tjugo år tidigare än beräknat har klimatförändringen börjat förstärka sig själv. I ny forskning konstateras att uppvärmningen redan nu har gått in i en snabbare fas. Hur utsläppen nu radikalt ska kunna minskas diskuterades på ett seminarium som Naturvårdsverket arrangerade i tisdags.

Hav och växtlighet spelar en central roll när det gäller att ta upp koldioxid ur luften. Omkring hälften av atmosfärens koldioxid ”tvättas” bort av naturen själv.
Nu kan vissa av dessa naturliga kolsänkor vara på väg att försvinna, visar ny forskning. Det är oceanerna kring Antarktis på södra halvklotet, vilka står för 15 procent av det totala upptaget, som inte längre orkar ta upp mer koldioxid.
– Det här är den första entydiga upptäckten att kolsänkor försvagas på grund av klimatförändringen, säger Corinne Le Quéré från University of East Anglia till den brittiska tidningen The Independent.
Le Quéré har lett ett av tre forskningsteam som alla på kort tid kommit fram till liknande resultat.

Isprover från historien visar att när temperaturen på jorden varit hög har kolsänkor som världshaven börjat att släppa ifrån sig koldioxid i stället för att ta upp den. Men enligt dagens klimatmodeller borde detta inte ske förrän om tidigast tjugo år.
– Det är väldigt otäckt att vi kan se dessa effekter av klimatförändringarna redan nu, säger Le Quéré till den vetenskapliga tidskriften New Scientist och menar att vi genom att släppa ut mer koldioxid i atmosfären deltar i ett ”stort och farligt experiment”.
Till detta ska läggas att utsläppen ökar mycket snabbare än beräknat. I en internationell studie som presenteras i den amerikanska vetenskapsakademins tidskrift PNAS slås det fast att utsläppen accelererar snabbare än i det värsta scenario som FN:s klimatpanel har målat upp.

Hur utsläppen ska kunna minskas diskuterades i tisdags på ett välbesökt seminarium i Stockholm om den senaste rapporten från FN:s klimatpanel.
Professor Christian Azar, som både är med i FN:s klimatpanel och regeringens vetenskapliga råd, pratade bland annat om hur vi ska kunna hålla uppvärmningen under två grader, vilket är det mål som EU har satt upp eftersom flera självförstärkande mekanismer, till exempel den som beskrivs ovan, troligen sätter igång någonstans kring två grader om inte förr.

För att komma under två grader krävs en koncentration av växthusgaser i atmosfären motsvarande omkring 350–400 ppm (miljondelar) koldioxid, enligt Azar. Vi är redan i dag uppe i omkring 460 ppm.
– Vi borde sluta prata om siffror. Egentligen ska alla utsläpp bort – så fort som möjligt, sade Christian Azar.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga