Vi har en rasande effektiv regering. I sin strävan att ge mer åt en redan tämligen välmående överklass och övre medelklass kommer de att lyckas över förväntan. Det är hisnande att inse att Sverige numera är ett land utan vare sig arvs-, gåvo-, förmögenhets- eller fastighetsskatt. Den urbana villaägarklassen i de högre tjänstemannasfärerna har de […]
Vi har en rasande effektiv regering. I sin strävan att ge mer åt en redan tämligen välmående överklass och övre medelklass kommer de att lyckas över förväntan. Det är hisnande att inse att Sverige numera är ett land utan vare sig arvs-, gåvo-, förmögenhets- eller fastighetsskatt. Den urbana villaägarklassen i de högre tjänstemannasfärerna har de facto fått ett skatteparadis light.
Priserna på de allra dyraste fastigheterna stiger, på Bukowskis är det glada tider när regeringspolitikens vinnare nu åter köper döende Liljeforska rävar.
De sammantagna effekterna av regeringens politik för att öka klyftorna börjar bli rätt magstarka även för den höger som sitter vid makten. I veckan gick en före detta arbetsmarknadsminister vid Bildtregeringen, centerpartisten Börje Hörnlund, ut med en debattartikel där han säger sig känna förtvivlan inför den förda politiken, som han sammanfattar med ”åt den som har skall varda givet”.
Tyvärr finns det färre som reagerar på den andra sidan av högerregeringens politik: klassföraktet nedåt. Det förakt som omskrivs i termer av att ”skapa incitament att söka arbete”, att ”ge folk tillbaka ansvaret för sina egna liv” och att ”bryta bidragsberoendet”. Det förakt som blir som tydligast när det gäller de irrationella reformer som inte har någon egentlig effekt annat än som manifestation av kontroll. Det gäller till exempel arbetsgivarnas rätt att begära läkarintyg från första sjukdagen och de trettio timmar i veckan som ungdomar kommer att tvingas sitta och spela tetris i arbetsförmedlingens lokaler. Direkt hånfullt blir det när Maud Olofsson med flera kallar pigavdraget för en jämställdhetsreform och på fullt allvar säger sig tro att låginkomsttagande kvinnor kommer att köpa städhjälp.
Det vore orättvist att säga att regeringen har ett ohöljt klassförakt – än så länge är det tvärtom nödtorftigt maskerat. Men det har hänt något på den europeiska högerscenen, en barriär har brutits. Det som har hänt är, bland annat, en småtjock brittisk psykiatriker med det Dickenskt klingande namnet Theodore Dalrymple.
Han skriver krönikor, vilka han samlat i böcker, senast Our Culture, What’s left of it. Theodore hävdar att fattigdom inte har med ekonomi att göra utan med osunda värderingar och offermentalitet.
Han målar upp kittlande små scenerier från samhällets botten; berättar utförligt om singelmammornas undermåliga matlagningskunskaper, deras smaklösa kläder, deras ansvarslösa sexliv, deras flathet gentemot barnen. Med illa dold njutning berättar han ingående om otacksamma narkomaner, kopulerande och ständigt barnalstrande jamaicaner, bidragsberoende mentalpatienter, om teveberoende, skräpmat, oartighet och alla andra otrevliga drag hos den underklass som nu hotar att helt ända den västerländska kulturen.
Dalrymple använder inte uttrycket ”befolkningsmässig degeneration”, men det är vad han talar om. Man kan tycka att Dalrymples socialpornografiska skildringar av underklassen på sitt alarmistiska sätt är underhållande, som en slags inverterad version av Ken Loach. Man kan ta honom på större allvar och oroas över hur nära under ytan fascismen ligger. Men man kan inte behandla honom som en seriös samhällsdebattör, åtminstone inte om man själv inte tillhör någon mikroskopisk sekt på högerkanten.
Trodde jag, tills jag ser hur Niklas Ekdahl i Axess och Nathan Shahar i Dagens Nyheter båda i uppskattande ordalag skriver om Dalrymples bok. Det ohöljda klassföraktet är på väg att bli rumsrent.