Utrikes

Wal-Mart hetsar mot arbetare

USAs största privata arbetsgivare, butikskedjan Wal-Mart, har 1,3 miljoner anställda. Ingen av dem är representerade av en fackförening. I en ny rapport visar människorättsorganisationen Human Rights Watch att det knappast kommer sig av en slump. Ett klimat av rädsla har piskats upp inom företaget, där chefer förses med utbildningsmaterial om hur man håller arbetsplatser fria […]

USAs största privata arbetsgivare, butikskedjan Wal-Mart, har 1,3 miljoner anställda. Ingen av dem är representerade av en fackförening.

I en ny rapport visar människorättsorganisationen Human Rights Watch att det knappast kommer sig av en slump. Ett klimat av rädsla har piskats upp inom företaget, där chefer förses med utbildningsmaterial om hur man håller arbetsplatser fria från fackföreningar, och övervakningskameror har dirigerats om för att filma fackliga supporters som sedan riskerar att få sparken.

Många av företagets anti-fackliga metoder är lagliga i USA, eller så är straffen så låga att de inte avskräcker. Men enligt Human Rights Watch sticker Wal-Mart ut genom det aggressiva och omfattande system som företaget byggt upp för att hindra att de anställda organiserar sig. Organisationen uppmanar nu det nationella rådet för arbetsfrågor att försöka driva igenom allvarligare påföljder mot företag som upprepade gånger kränker arbetsrätten. Wal-Mart har inte velat diskutera rapporten.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga