Kultur

Rakt i hjärtat om kärlek och svek

När Åsa är tre år sticker hennes mamma hemifrån tillsammans med sin nye man. Kvar i lägenheten i Västerås arbetarkvarter är Åsa och pappa, eftersom mamma tyckte så synd om honom att hon lät honom behålla det finaste hon hade.De sover länge i samma säng, tätt intill varandra och saknaden från den alltid orörda halvan […]

När Åsa är tre år sticker hennes mamma hemifrån tillsammans med sin nye man. Kvar i lägenheten i Västerås arbetarkvarter är Åsa och pappa, eftersom mamma tyckte så synd om honom att hon lät honom behålla det finaste hon hade.
De sover länge i samma säng, tätt intill varandra och saknaden från den alltid orörda halvan av dubbelsängen. Sängen saknar lakan och örngott och i badrummet finns varken handdukar eller tandborstar eller tvål. Däremot godis varje dag, ett ständigt ”hej, gummelumman, fint att se dig!” när han hämtar henne från dagis och den trygga axeln att somna mot.
Åsa och Leif är bästis och bundis med varandra.

Men mitt i all den stora och ovillkorliga kärlek till dottern plågas han svårt av ensamhet och rädslor, och han är dessutom alkoholist. Han är en man som är mäkta stolt över att vara härdarmästare på Asea, men som hatar sitt jobb, som drömmer om kommunismen men inte ens vågar underteckna en check med rött bläck eftersom folk kan tro att han är kommunist. Som tar ut alla pengar på löningsdagen och som inte skäms för att plundra Åsas sparbössa eller lura sina åldriga föräldrar på mat och pengar. Som lämnar Åsa ensam med snoret och tårarna i mörkret utanför det fortfarande stängda daghemmet på morgnarna när han måste till jobbet.

Åsa Linderborg, historiker och kulturskribent på Aftonbladet, har skrivit en bok som är alldeles för makalös för att beskriva i ord. Det är en självbiografisk roman om kärlek och svek, en släktkrönika mot fonden av folkhemmet som tar sina allra sista suckar de där tidiga åren på 1990-talet när outsourcing var ordet framför alla och de få fabriksjobb som fanns blev radikalt färre över en natt. Det är en bok om hennes egen resa mot eliten, om vinnare och förlorare och mest av allt en upprättelse för den sortens klassmärkta människa som inte någonsin vågar handla revbensspjäll över disk av rädsla för att säga eller göra fel.
Jag vet faktiskt inte om jag någonsin läst en uppväxtskildring som slår så hårt mot hjärtat som den här.
Ingen som är lika sorgligt vacker heller.

Mig äger ingen
Åsa Linderborg
Atlas

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga