Ledare

Bedrägliga utsläppsmål

EU och Sveriges regering har satt upp ett mål för klimatförändringarna: jordens genomsnittsliga temperatur får inte öka mer än 2 grader jämfört med före industriella revolutionen. Det är ett högst rimligt krav eftersom det sannolikt innebär att vi klarar oss ifrån de riktigt stora och farliga klimatförändringarna. Visserligen kommer tiotals miljoner människor ändå att tvingas […]

EU och Sveriges regering har satt upp ett mål för klimatförändringarna: jordens genomsnittsliga temperatur får inte öka mer än 2 grader jämfört med före industriella revolutionen. Det är ett högst rimligt krav eftersom det sannolikt innebär att vi klarar oss ifrån de riktigt stora och farliga klimatförändringarna. Visserligen kommer tiotals miljoner människor ändå att tvingas från hus och hem och naturkatastroferna bli många fler, men med 2 grader klarar vi oss ändå ifrån de självförstärkande mekanismer som automatiskt kan leda till att klimatet skenar iväg till upp till 3, 4, 5, 6 grader.

Men dessvärre liknar det hela bedrägeri, för de utsläppsmål som EU har satt upp leder snarare till 3-4 graders ökad temperatur. Förra fredagen släppte FN:s klimatpanel sin senaste rapport, och om klimatfrågan var akut redan innan är läget nu ännu skarpare.
Av rapporten att döma har atmosfären redan i dag en högre koncentration av växthusgaser än vad som är långsiktigt hållbart. Detta innebär inte att 2-graders målet är helt utom räckhåll, men ställer ännu högre krav på att utsläppsminskningarna är så snara och stora att koncentrationen i atmosfären börjar sjunka. Enligt rapporten måste utsläppen börja minska före år 2015, och vi i den rika världen måste minska våra utsläpp med cirka 93 procent till år 2050.
Detta samtidigt som EU:s mål är att den industrialiserade världen ska minska utsläppen med bara 60–80 procent till år 2050. Om EU och Sveriges regering menar allvar med att temperaturen ska stiga högst 2 grader, och med att alla har samma rätt att förorena atmosfären, måste målen skärpas betydligt. Det är bara om makthavarna försöker bedra oss med falska förhoppningar eller tvinga sig till rätten att släppa ut mer än den fattiga världen som det går ihop.

Med andra ord är inga åtgärder för radikala i nuläget. Genast måste våra samhällen börja planera för och investera i ett liv utan koldioxidknarkande, och det innebär, som alla egentligen vet, betydligt färre transporter med bil och flyg, energisnåla bostäder, mycket hårda omställningskrav på producenter av energi, värme och industrivaror, och så vidare.
Ändå fortsätter EU – och Sverige – som om det där med klimatet ligger årtionden bort. Nyligen har EU slutit avtal med USA som möjliggör lågprisflyg över Atlanten, och vår regering hurrar. Glöm sånt. EU och vår regering fortsätter att finansiera väg- byggen kors och tvärs över kontinenten. Glöm det. Kolkraften blomstrar i Tyskland och EU – mycket tack vare statliga Vattenfall. Glöm allt sådant. Det håller inte.
Låt det nu sakta sjunka in: 93 procent till år 2050.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Ge bort granskning i jul

Starta en prenumeration – få sex månader att ge bort

 

Klicka här för att stänga rutan