Inrikes

”Svåra tider stärker oss”

MALMÖ. Sång och slagord mot högerpolitik och rasism ekade mellan väggarna då runt 800 personer demonstrerade för ett revolutionärt första maj i Malmö. Olika block av syndikalister, antifascister och djurrättsaktivister avlöste varandra tillsammans med två ljudbilar.

Demonstrationen gick mot Värnhem för att sedan svänga tillbaka till Möllevångstorget med tal utmed vägen. Det första talet var utanför Triangeln där organisationen Allt åt alla beskrev bränderna och oroligheterna i Rosengård nyligen som ett motstånd mot högerpolitik. På Föreningsgatan utanför Stadshuset var det dags för tal från Malmö LS.
– Svåra tider har alltid stärkt vår rörelse så räkna med goda tider för oss även om de blir hårda, sade Dan Kjellgren som talade för Malmö LS.

Under den fem kilometer långa vägen minskade demonstrationstågets längd något. På vägen tillbaka till Möllevångstorget krockade det med socialdemokraternas tåg vars sista halva fick vänta med att gå tills den revolutionära demonstrationen hade gått förbi.

Efter att demonstrationen upplösts på Möllvångstorget sålde Köksbrigaden mat i Jesusparken, två körer uppträdde och många gick dit för fortsatt första maj-firande i det fina vädret.
Malmö LS arrangerade i år för första gången demonstrationen tillsammans med Afa Malmö, utöver en rad andra organisationer. Men Malmö LS Mattias Diessler som var med i demonstrationsledningen menade att ingen fört fram någon kritik mot att arrangera tillsammans med Afa.
– Vi har arrangerat med andra autonoma grupper innan och det har gått bra. Jag har inte hört något missnöje om det tidigare eller nu under demonstrationen.
Årets demonstrationståg var ungefär lika stort som de senaste årens trots att det har varit mindre affischering och information i år.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga