Inrikes

Polisen kallar in volontärer

Något Reclaim the city är inte utannonserat till årets första maj, men polisen i Stockholm förbereder sig för att det kommer att bli av ändå. Bland annat tänker man skicka ut 50–100 personer från det nystartade volontärprojektet bland demonstranterna.

Just nu rekryterar Stockholmspolisen i Farsta, Globen, Södra Järva och Hässelby/Vällingby personer till det så kallade volontärprojektet. Där genomgår de en utbildning som anordnas av den ideella föreningen PSgruppen, men som sker i nära samarbete med polisen och i närpolisens lokaler. Därefter ska de sättas in i ”brottsförebyggande och trygghetsskapande insatser i samhället”, till exempel nattvandring. Men en av de första uppgifterna för de volontärer som just gått ut sin utbildning kan bli att ge sig ut i demonstrationerna den första maj.
– Ja, det är riktigt. Jag räknar med att 50–100 volontärer kommer att komma in till City, säger Ola Österling, samordnare i Stockholmspolisens Dialoggrupp.
Vilka uppgifter kommer de att ha?
– Det handlar framförallt om att agera som positiva exempel, som goda medmänniskor, i situationer där unga medborgare kan råka illa ut. De ska inte utföra några polisiära uppgifter.

Vid Reclaim-demonstrationen 2006 i Stockholm blandade sig ett stort antal polishögskoleelever i gula västar med demonstranterna, och av bland annat webbsidan Motkrafts rapportering framgår att några av dem också hamnade
i konflikt och tvingades bort från gatufesten.
Eleverna gjorde det som en praktik inom volontärorganisationerna, och Ola Österling karaktäriserar erfarenheterna av det som ”mycket positiva”, men det kommer ändå inte att upprepas i år. Polisen och Polishögskolan har inte kunnat komma överens om vem som ska ta arbetsmiljöansvaret ifall någon skulle komma till skada.

Förutom volontärerna kommer socialkontorets fältassistenter, Nattvandrarna, Farsor och Morsor på stan och andra liknande grupper att delta. Alla kommer att identifiera sig med textade jackor.
Vilka instruktioner har de här volontärerna ifall det skulle bli oroligheter?
– Då är instruktionerna att de ska dra sig undan och inte riskera att hamna i problem.
Vad ska de göra om de observerar brott?
– Det de då ska göra är att agera som varje medborgare, alltså att rapportera till polisen. Det där kan förstås bli ett dilemma. Det är inte det huvudsakliga syftet att de ska rapportera.

I grundkursen för volontärerna ingår bland annat ”vad gäller för envarsingripande”, ”aktivt lyssnande” och ”vittnesteknik (hur man ger ett bra signalement och så vidare)”. I fortsättningskurserna finns möjlighet att utbilda sig inom bland annat ”narkotikainformation” och ”kriminalteknik”.
Var är det tänkt att de ska sättas in?
– Vi kommer att samla alla volontärer, tillsammans med övriga grupper, vid tolvtiden för en genomgång och skicka dem dit där vi bedömer att de kan göra mest nytta. Det är i första hand vid en så kallad Reclaim-fest det är aktuellt.
Men nu sägs det ju att det inte ska bli något Reclaim?
– Ja, det sägs så, men vi utgår från att det kommer att bli av någonstans i staden.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga