Utrikes

Ett vapen mot fattiga

Vi sitter inte i samma båt. Klimatförändringarna har orsakats av den rika världen, men drabbar den fattiga världen först och hårdast.

Temperaturen kommer att stiga med mellan 1,5 och 6 grader till år 2100, skriver FN:s klimatpanel i sin senaste rapport om klimatförändringarna. Tre graders ökning är inget orimligt scenario. Det låter kanske inte så mycket, men för till exempel Botswana skulle det innebära att hela landet blir till öken.
Södra Afrika har uthärdat torka förr men vid tre graders höjning är det bortom mänsklig anpassningsförmåga. Botswanier kommer inte heller att kunna fly till sina grannländer eftersom hela södra Afrika skulle drabbas hårt av vattenbrist och svält i det läget, menar Mark Lynas som i sin senaste bok Six Degrees sammanställt en stor mängd forskning kring konsekvenserna av den globala uppvärmningen. Tre graders ökning skulle även slå hårt mot Europa, bland annat tar Sahara ett kliv över Gibraltar och börjar vandra norrut. Men graden av mänskligt lidande går inte att jämföra. Klimatförändringarna är ett massförstörelsevapen riktat mot de fattigaste, hävdar Klaus Töpfer, chef för FN:s miljöorgan Unep.

Till att börja med har de fattiga geografin emot sig. En stor del av världens fattiga länder ligger på gränsen till temperaturzoner som är obeboeliga. En stor del av befolkningen är också beroende av småskaligt jordbruk och ofta på några få grödor.
Den största skillnaden är dock att vi i väst har resurser att hantera de problem som uppstår. När till exempel sötvattnet tar slut i Australien byggs det avsaltningsanläggningar.
Vi har ett välstånd som är byggt på över hundra års användning av billiga fossila bränslen.
För Afrikas del spelar det ingen större roll om hela kontinenten skulle sluta släppa ut koldioxid eftersom de står för knappt 4 procent av utsläppen. Men avståndet mellan dem som släpper ut och dem som drabbas är som på en gigantisk Roskildekonsert, där de som trycker på längst bak inte ser att folk ligger ihjältrampade längst fram.
Även om Kina snart går om USA som den nation som släpper ut mest koldioxid så har de långt kvar till den historiska klimatskuld som Västvärlden har. Sedan 1850 står Kina för 8 procent av koldioxiden i atmosfären medan USA står för 29 procent och Västeuropa för 27 procent.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga