Utrikes

Irans lärare planerar fler protester

Efter att strejken annonserades till den 15, 16 och 29 april mottog landets rektorer hot om straff av utbildningsministeriet. Rektorerna ska se till att de strejkande lärarna utvisas från skolområdet, att alla strejkande lärare ska avskedas med omedelbar verkan och föräldraföreningarnas ordföranden uppmanades att anmäla lärarna till tingsrätten. Även civilklädda gardister kommenderades ut på patrullering […]

Efter att strejken annonserades till den 15, 16 och 29 april mottog landets rektorer hot om straff av utbildningsministeriet. Rektorerna ska se till att de strejkande lärarna utvisas från skolområdet, att alla strejkande lärare ska avskedas med omedelbar verkan och föräldraföreningarnas ordföranden uppmanades att anmäla lärarna till tingsrätten.
Även civilklädda gardister kommenderades ut på patrullering för att konfrontera strejkande lärare genom att samla in deras namn och ge dem vidare till Informationsministeriet, uppger en av de iranska lärarfackens blogg.

Fler strejker är inplanerade och den andra maj planerar Samordningsrådet för lärarförbunden i Iran, där ett trettiotal lärarorganisationer ingår, en demonstration utanför Utbildningsministeriet i huvudstaden. I Iran finns över en miljon lärare och personal anställd av utbildningsministeriet och för dem som inte kommer till Teheran planeras protester utanför lokala utbildningskontor runt om i landet.
Förutom de lärare som greps under protestdagarna i början av mars (se Arbetaren 12/2007) greps under förra veckan ytterligare 40 lärare och annan utbildningspersonal i staden Hamadan i västra Iran. De flesta greps på Lärarförbundets kontor, andra greps i sina hem. Majoriteten är släppta, men fyra sitter fortfarande häktade.
– Det var otroligt dåliga förhållanden under den första natten. Vi fick sitta med narkotikamissbrukare i en kall och mörk cell. Vi var 18 personer i min cell, men fick bara 15 filtar och sov på ett cementgolv. Under hela förhöret dagen därpå satt jag med ögonbindel, säger Najifi, en av de gripna i Hamadan som nu är släppt.

Förutom Educational International, EI, som organiserar lärarförbund och fackföreningar runtom i världen, har ett flertal arbetarkollektiv från andra sektorer, såsom oljearbetarna i Khuzestan i södra Iran, visat solidaritet med lärarna genom att skicka stöduttalanden.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Ge bort granskning i jul

Starta en prenumeration – få sex månader att ge bort

 

Klicka här för att stänga rutan