Inrikes

Klimataktion mot Bromma Flygplats

Klockan tio i två på lördagen, under den stekande vårsolen, tog sig ett tiotal aktivister från den nystartade klimataktivistgruppen Klimax in på Bromma Flygplats område. Med sig hade de en banderoll med texten ”Stoppa inrikesflyget” samt påskblommor och gröna växter. Aktivisterna ställde sig fastkedjade vid varandra på en taxebana vilket skapade förseningar för Malmö Aviations […]

Klockan tio i två på lördagen, under den stekande vårsolen, tog sig ett tiotal aktivister från den nystartade klimataktivistgruppen Klimax in på Bromma Flygplats område. Med sig hade de en banderoll med texten ”Stoppa inrikesflyget” samt påskblommor och gröna växter. Aktivisterna ställde sig fastkedjade vid varandra på en taxebana vilket skapade förseningar för Malmö Aviations flyg till Göteborg, som skulle avgått klockan två.
Efter några minuter var flygplatsväktare och polis på plats men gruppen lyckades ändå hålla blockaden den planerade halvtimmen innan de självmant avslutade aktionen och därefter greps av polis. De släpptes senare under lördagskvällen delgivna misstanke om grovt olaga intrång.
– Vi vill sätta fokus på flygets bidrag till den globala uppvärmningen. Det är fullständigt onödigt att flyga till Göteborg när tåget bara tar tre timmar och dessutom släpper ut ungefär hundra gånger mindre växthusgaser, säger Alfred Hallmert, gruppens presstalesperson.

Samtidigt som aktionen pågick ute på landningsbanan delade några ur gruppen ut flygblad och brända kakor till passagerarna i ankomsthallen.
– Vi fick väldigt positiv respons den lilla tid vi fick vara kvar innan vi kördes iväg. Kakorna symboliserar det skadliga med alltför hög temperatur. Vi kommer alla att brännas av den globala uppvärmningen, säger Nicole Montén som var med vid utdelningen i terminalen.

Klimax kräver ett stopp för inrikesflyget till förmån för subventionerad tågtrafik.
– Flygindustrin växer enormt fort, snabbare än alla andra transportslag och utgör i dag den snabbast växande källan till utsläpp av växthusgaser. Flygets utsläpp gör det omöjligt att nå de utsläppsminskningar som krävs för att vi inte ska äventyra planetens framtid. Det är inte så att folk väljer fel, problemet är att flyget är billigast eftersom det är skattesubventionerat. Det är en politisk fråga, säger Alfred Hallmert.

Lördagen var samtidigt en internationell aktionsdag för klimatet. I USA anordnade nätverket ”Step it up” över 1 400 aktioner och i Sverige anordnade Miljöförbundet Jordens Vänner aktiviteter i Stockholm, Göteborg, Malmö och Eskilstuna.
Alfred Hallmert hoppas att aktionen kommer att följas av flera andra och förhoppningsvis sätta frågan på den politiska dagordningen.
– Inrikesflyget är ett typiskt exempel på något vi inte behöver och som vi måste bli av med för att stoppa klimatförändringarna. Det finns numera flyg mellan Stockholm och Örebro. Det är helt vansinnigt! Här måste det ske radikala förändringar.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga