Inrikes

Nyväckt motstånd mot marknadslösningar

En tidig onsdagsmorgon den 21 februari stormade en grupp klimataktivister in och ockuperade offsetbolaget Carbon Neutral Companys huvudkontor i London. En stor banderoll hängdes ut över fasaden med texten: ”Carbon offset = Climate upset” (ungefär: ”Koldioxidkompensation upprör klimatet”). Vid ingången sopades symboliskt stora högar av kol under entrémattan. Pressen var snabbt på plats och aktivisterna […]

En tidig onsdagsmorgon den 21 februari stormade en grupp klimataktivister in och ockuperade offsetbolaget Carbon Neutral Companys huvudkontor i London. En stor banderoll hängdes ut över fasaden med texten: ”Carbon offset = Climate upset” (ungefär: ”Koldioxidkompensation upprör klimatet”). Vid ingången sopades symboliskt stora högar av kol under entrémattan. Pressen var snabbt på plats och aktivisterna lyckades hålla ockupationen hela dagen.
– Det blev väldigt lyckat. Ingen blev arresterad och dessutom fick vi ganska stort genomslag i media, sammanfattar ”Jim” som är aktiv i The Rising Tides lokalgrupp i London och som inte vill avslöja sitt riktiga namn på grund av ”säkerhetsläget”.

Nätverket The Rising Tide bildades av de grupper som organiserade protesterna mot FN:s klimatkonferens i Haag
i november 2000. Gemensam var kopplingen mellan klimatfrågan och sociala rättvisefrågor samt kritiken mot marknadsstyrda lösningar. Sedan dess har nätverket vuxit och har i dag lokalgrupper i ett tiotal städer i Storbritannien samt i Nordamerika, Australien och på Nya Zeeland.
– Vi har en gemensam politisk plattform, vi är antikapitalister och använder oss av direkt aktion. Men vi är ingen organisation som man går med i, vill du starta upp en grupp i morgon och kalla dig för Rising Tide så gör det, säger Jim.

Bakgrunden till aktionen mot Carbon Neutral var att The Rising Tide blev inbjudna att delta i ett möte med en grupp parlamentsledamöter som hade till uppgift att utforma ett lagförslag till hur Storbritannien skulle minska sina utsläpp av växthusgaser. Från början var förslaget tänkt att innehålla konkreta siffror på utsläppsminskningarna år för år, samt tillsättandet av en oberoende instans för att övervaka att målen verkligen uppfylldes.

Såväl utsläppsmålet som övervakningsinstansen övergavs. Men det som fick bägaren att rinna över för Rising Tide var att kommittén inte bara bestod av statstjänstemän, utan även sponsrades av ett privat företag: The Carbon Neutral Company.
– Det är helt vansinnigt. De här företagen har ett intresse av att vi fortsätter köpa fyrhjulsdrivna bilar, köra till flygplatsen och flyga på charterresor till Thailand för att sedan bota vårt dåliga samvete genom att finansiera deras usla projekt. De står i intressekonflikt till det enda sättet att möta klimatförändringarna: att här och nu minska vår förbränning av fossila bränslen.
Aktivisterna i Rising Tide resonerade att om Carbon Neutral ockuperade deras parlament så skulle de ockupera deras huvudkontor. Sagt och gjort.
– Ockupationen var en markering mot de företagsledda pseudolösningar som ockuperat den här debatten. Vad vi behöver är strukturella förändringar av våra samhällen och en radikal minskning av vår konsumtion av fossila bränslen.
I båda de aspekterna arbetar dessa företag emot oss.

Jim berättar att i Storbritannien växer offsetbranschen så det knakar. Fler och fler företag, speciellt i flyg- och resebolag, söker samarbeten i offsetindustrin för att kunna hävda att de gör något mot klimatförändringarna.
– Det är varken de stora transnationella företagen eller regeringarna som kommer att lösa klimatförändringarna. De är orsaken till problemet, inte lösningen.
Jim hoppas att deras ockupation kommer att bidra till att öka medvetenheten och stärka motståndet mot marknadsanpassade lösningar på klimatförändringarna. Ett motstånd som han hävdar växer i Storbritannien och i andra delar av världen.
– Det är viktigt att vi i västvärlden knyter kontakter med människor i Syd. Det är de som drabbas hårdast av både klimatförändringarna, oljeutvinningen och offsetbolagens så kallade biståndsprojekt. Tillsammans måste vi kämpa mot den här utvecklingen.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga