Utrikes

Med våldtäkter som vapen

I en rapport från Amnesty anklagas både regeringsstyrkor och väpnade oppositionsgrupper i Elfenbenkusten för att använda sexuellt våld som en medveten strategi i konflikten som delar landet sedan 2002. Våldet mot kvinnor har etniska och politska motiv för att förödmjuka männen på fiendesidan, hävdar Amnesty. De våldtagna kvinnorna stängs ofta ute från samhället och tvingas […]

I en rapport från Amnesty anklagas både regeringsstyrkor och väpnade oppositionsgrupper i Elfenbenkusten för att använda sexuellt våld som en medveten strategi i konflikten som delar landet sedan 2002. Våldet mot kvinnor har etniska och politska motiv för att förödmjuka männen på fiendesidan, hävdar Amnesty. De våldtagna kvinnorna stängs ofta ute från samhället och tvingas klara sig själva utan stöd från sin familj. Tillgången till sjukvård är också starkt begränsad. Ett flertal kvinnor vittnar i en rapport från människorättsorganisationen om hur de utsatts för gruppvåldtäkter, förts bort som sexslavar eller våldtagits inför familjemedlemmar.
– De gjorde vad de ville med oss, berättar en av kvinnorna.
Ännu har ingen ställts inför rätta för övergreppen.

– Våldtäkt och andra typer av sexuellt våld som utförs av soldater under väpnade konflikter är brott mot mänskligheten och krigsförbrytelser enligt internationell rätt och ska behandlas därefter, säger Véronique Aubert från Amnestys Afrikaavdelning i ett pressmeddelande.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga