Debatt

Lika ansvar – inget ”gull”

Inga-Lisa Sangregorio kritiserar mig för att jag på ledarplats skriver att en individualisering av föräldraförsäkringen är en strategiskt viktig fråga för att till exempel komma vidare med kvinnors låga löner. Invändningen verkar vara att reformen inte har särskilt stort folkligt stöd. Men det som är relevant i sammanhanget är att väldigt många kvinnor utsätts för […]

Inga-Lisa Sangregorio kritiserar mig för att jag på ledarplats skriver att en individualisering av föräldraförsäkringen är en strategiskt viktig fråga för att till exempel komma vidare med kvinnors låga löner. Invändningen verkar vara att reformen inte har särskilt stort folkligt stöd. Men det som är relevant i sammanhanget är att väldigt många kvinnor utsätts för lönediskriminering och behöver kunskap om den roll det ojämna uttaget av föräldraförsäkringen spelar. När jag ifrågasätter dagens situation handlar det inte om att jag tycker att fäder ska gulla mer med barnen bara för att de bör vara mer ”lika” – jag hävdar att en individualisering är central för att ta itu med en av de största feministiska frågorna på svensk arbetsmarknad. En uppgift för en feministisk rörelse är till exempel att jobba medvetandehöjande för att förklara detta samband. Det var en av de saker Fi faktiskt försökta göra – men de fick ingen stor uppmärksamhet för det.

Sangregorio och jag verkar vara överens om vikten av klassperspektiv och om att såväl vänstern som kvinnorörelsen bör välja sina frågor utifrån vad som spelar roll för arbetarklassens livsvillkor. Utifrån den utgångspunkten kan Fi mycket väl kritiseras – de blundar för höger-vänsterskalans relevans och de saknar arbetarkvinnor på centrala positioner i sin organisation – och vilken trovärdighet har de då? Men minns samtidigt att det var media som lade fokus på Tiina Rosenberg och hbt, inte Fi.
Vänstern såväl som en feministisk rörelse måste visserligen kunna hålla flera bollar i luften samtidigt, och hbt-frågor ska definitivt vara en sådan boll, men för att nå resultat bör samtidigt vissa strategiska frågor väljas ut och drivas hårdast.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga