Utrikes

Pentagon planerar för färre soldater

För två månader sedan vädjade George W Bush till kongressen om 21 500 nya soldater till Irak. Nu vill han ha ytterligare 4 700 för att stävja den senaste månadens ökade våldsdåd i landet. Dessutom vill presidenten skicka ytterligare 3 500 soldater till Afghanistan. Enligt The Guardian framförde Bush sitt önskemål till talmannen Nancy Pelosi […]

För två månader sedan vädjade George W Bush till kongressen om 21 500 nya soldater till Irak. Nu vill han ha ytterligare 4 700 för att stävja den senaste månadens ökade våldsdåd i landet.

Dessutom vill presidenten skicka ytterligare 3 500 soldater till Afghanistan. Enligt The Guardian framförde Bush sitt önskemål till talmannen Nancy Pelosi under sin pågående turné i Latinamerika och sade till henne att truppförstärkningar behövs för att ”etablera demokrati i Irak och Afghanistan och göra dem till säkra platser utan terrorism”.
Redan nu finns 141 000 amerikanska soldater på plats i Irak och att skicka ytterligare trupper till Irak och Afghanistan skulle kosta den redan ansträngda krigskassan ytterligare 3,2 miljarder dollar.
Frågan är om Bush får sina önskade förstärkningar. Under veckan håller kongressen – som numera innehåller en majoritet krigskritiska demokrater, men också en växande skara republikaner som kräver ett slut på kriget – den första i en serie omröstningar som ska tvinga George W Bush att ta fram en plan för hur samtliga amerikanska trupper ska skickas hem från Irak med start i september 2008. Om han inte gör det väntar nedskärningar i krigsbudgeten.
Bush å sin sida har hotat att lägga sitt veto mot ett sådant beslut.

Samtidigt som presidenten kräver mer trupper från en allt mer motsträvig kongress uppger – mot löfte om anonymitet – källor inom både militären och försvarshögkvarteret Pentagon att amerikanska miltitärstrateger redan börjat planera för ett tillbakadragande av trupperna.
Planerna utgår enligt tidningen Los Angeles Times ifrån att den nuvarande miltiära taktiken misslyckas, eller att kongressen tvingar fram ett tillbakadragande. I så fall kommer samma taktik som i El Salvador att användas, det vill säga att amerikanska ”experter” tränar och understöder inhemska soldater.
I fallet El Salvador skickade amerikanerna 55 elitsoldater till landet för att hjälpa regeringstrupperna att slå ner vänsteroppositionen under inbördeskriget 1981–1992, och USA har i efterhand kritiserats för att ha blundat för och understött övergrepp och mördande av civila salvadorianer.

El Salvador-modellen uppges ha starkt stöd inom Pentagon, inte minst eftersom det irakiska motståndet mot ockupationen växer för varje dag.
– Den här delen av världen (Mellanöstern, reds anm) är allergisk mot utländsk närvaro. Som sådan har man en mycket kort tid på sig att åstadkomma förändring – till slut kommer en storskalig truppnärvaro att förinta sig själv, säger en högt uppsatt Pentagon-officer till LA Times.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga