Inrikes

Kritiserade arbetsmiljön – fick kratta löv

Jonny Persson arbetade som arbetsledare för arbetsmarknadsprojektet Ångpannan där en grupp långtidsarbetslösa restaurerar en gammal ångpanna. Efter att han påtalat en rad problem till en projektledare, bland annat att det inledningsvis saknades värme, toalett och lyftanordning i arbetslokalen kom han på kant med projektledaren. I november förra året kallades han plötsligt till ett möte där […]

Jonny Persson arbetade som arbetsledare för arbetsmarknadsprojektet Ångpannan där en grupp långtidsarbetslösa restaurerar en gammal ångpanna. Efter att han påtalat en rad problem till en projektledare, bland annat att det inledningsvis saknades värme, toalett och lyftanordning i arbetslokalen kom han på kant med projektledaren. I november förra året kallades han plötsligt till ett möte där han informerades om att han på grund av samarbetssvårigheter, redan nästkommande dag skulle omplaceras till fixarlaget. Där består arbetsuppgifterna i att kratta löv, byta glödlampor och annat. Detta utan att kommunen ens kallat hans fackförening till förhandling.

– Vi fick kalla kommunen till förhandling. Vi har träffat dem två gånger men de vägrar erkänna att de gjort något fel. Nu blockerar vi kommunhuset en gång i veckan tills vi når en vettig lösning på detta. Antingen att vår medlem får tillbaka sitt jobb eller skadestånd, säger Tobias Ahlgren.

Karlskrona ortssektion varslade om den första blockaden den 1 mars. Efter att en stillsam flygbladsutdelning inte gett någon respons valde de att den 12 mars blockera ingångarna till kommunhuset. Men inte heller på detta har de fått någon respons från kommunen, mer än att de ringde polisen.
– Vi förklarade för polisen att blockaden var lagligt varslad och läste upp polislagen för dem. Då ingrep de inte. Vi fortsätter blockaden nästa vecka, säger Tobias Ahlgren.
Kommunens personalchef Anneli Ekström säger till Arbetaren att omplaceringen skett korrekt enligt kommunens rutiner men tillstår att kommunen inte kallade till förhandling innan omplaceringen:
– Vi kände inte till att han var fackligt organiserad. Nu känner vi oss hotade av syndikalisterna som använder metoder som vi inte känner igen. Förhandlingarna slutade i oenighet och vi har inget att tillägga. Vill de få sin sak prövad i Arbetsdomstolen är det upp till dem.

Skälen till omplaceringen vill inte Ekström kommentera.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga