Inrikes

Svensk trupp i anfallskrig i Afghanistan

Uppgiften för de 250 svenska soldaterna i den Nato-ledda Isaf-styrkan i Afghanistan består av mer än att åka runt i jeepar och prata med lokalbefolkningen.I kvällens Kalla Fakta i TV4 avslöjas att den svenska Isaf-styrkan deltagit i en ren militär operation. Den skedde i september 2006 mot byn Boka. Överste Bengt Sandström ledde operationen. Styrkan […]

Uppgiften för de 250 svenska soldaterna i den Nato-ledda Isaf-styrkan i Afghanistan består av mer än att åka runt i jeepar och prata med lokalbefolkningen.
I kvällens Kalla Fakta i TV4 avslöjas att den svenska Isaf-styrkan deltagit i en ren militär operation. Den skedde i september 2006 mot byn Boka. Överste Bengt Sandström ledde operationen. Styrkan bestod av ett 25-tal fordon med soldater från Sverige, USA och Afghanistan. Totalt deltog 46 soldater i attacken.
Striden varade i cirka två timmar och efter att tusentals skott avlossats blev rapporten från Bengt Sandström till högkvarteret: ”No casualties, main target down”. Ingen från den anfallande styrkan eller någon civil person hade kommit till skada. Däremot dödades en man, Matou Nematullah, tillika anfallets ”main target”.
Nematullah sköts inte av en svensk soldat, mer än så vill inte Sandström berätta om hans död. Men löjtnant Patrik Berje berättar att de anfallande soldaterna hade fått se en bild på Nematullah innan attacken inleddes. Sandström tillbakavisar att det handlade om en avrättning.

I Kalla Fakta binds Nematullah samman med ett bombdåd den 25 november 2005, då två svenska soldater från elitförbandet SSG avled. Den svenska styrkan hade försökt få Nematullah fälld i afghansk domstol, men det var omöjligt.
Militärens underrättelsetjänst Must kopplade först bombdådet till organisationen Hezb-e Islami som leddes av Afghanistans förre premiärminister Gulbuddin Hekmatyar. Från Hezb-e Islami gjordes sedan kopplingen till Nematullah.
Reportaget är gjort av Kalla Faktas nye reporter Gustav Fridolin, tidigare riksdagsledamot för miljöpartiet.
Sverige har haft trupper i Afghanistan sedan januari 2002. I nuläget finns 250 svenska soldater stationerade i landet.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga