Debatt

DN – tjänstvillig medlare i kd:s abortbråk

Sedan ledande manliga pastorer för svenska pingstkyrkan och katolska kyrkan publicerade en debattartikel i DN Debatt (25/2-07) har det varit stormigt i de kristpolitiska korridorerna. Debattartikeln gick till starkt angrepp mot kd för dess inställning i abortfrågan och utländska kvinnors rätt att få komma till Sverige och göra abort. Bara några veckor tidigare hade ledande […]

Sedan ledande manliga pastorer för svenska pingstkyrkan och katolska kyrkan publicerade en debattartikel i DN Debatt (25/2-07) har det varit stormigt i de kristpolitiska korridorerna. Debattartikeln gick till starkt angrepp mot kd för dess inställning i abortfrågan och utländska kvinnors rätt att få komma till Sverige och göra abort. Bara några veckor tidigare hade ledande kristdemokrater, på DN-debatt, kritiserat partiledningen som de menade öppnade för ”abortturism” om partiet övergav motståndet mot liberal abortpolitik.

Kd-ledaren Göran Hägglund har tillsammans med sina två viceordförande besvarat kritiken mot partiledningen i abortfrågan i samma debattforum som de föregående. Där menar partiledarna att kyrkoledarnas ”hotfulla språkbruk förvirrar dem” och menar att utländska kvinnors rätt till abort i Sverige inte alls kommer leda till någon ”abortturism”. Själva ordet har även frikyrkopastorn Stanley Sjöberg reagerat på, genom att säga att det ska mycket till innan en kvinna betalar en biljett till Sverige för att genomföra något som är olagligt i sitt eget land.

Som seden är när det gäller abortdiskussioner inom religösa väggar är det kristna män som diskuterar etik och moral. De kristna maktkorridorerna har aldrig och lär aldrig tillåta att kvinnor ställer sig längst fram och uttrycker sin åsikt, vilken befriad från etik och moral skulle framlägga situationen i en helt ny dager. Ur kvinnans synvinkel, ur verklighetens perspektiv.
Att abortfrågan alltid har tillhört kristdemokraternas hjärtefrågor försätter partiet i en allt mer trängd situation. Förhållandet till väljarna har blivit sämre på grund av Sverigedemokraternas frammarsch och att partiet varit tvunget att anpassa sig efter de tre övriga allianspartiernas agendor, där folkpartiet i exempelvis abortfrågan befinner sig väldigt långt ifrån kristdemokraterna.

De kristna samfundens kritik av partiledningens omvända inställning till abort har vid närmare anblick fog för sig, när man tänker på partiets väljarkår och traditionella sakhållning. Mitt i abortdebatten som partiledningen antagligen helst skulle vilja ta bakom lyckta dörrar, långt ifrån massmedia och väljare, väljer kristdemokraten Lars F Eklund att hoppa av partistyrelsen i protest mot att partiet ställer sig positivt till att tillåta att utländska kvinnor ska få göra abort i Sverige.

Vi måste fråga oss om inte massmedias viktigaste opinionsplattform, DN Debatt, borde utnyttja sitt forum till något bättre än att agera medlare och springbud mellan kristna makthavare som öppet eller bakom slutna dörrar fortsätter att motsätta sig kvinnors rätt att få bestämma över sin egen kropp.

Skribenten är frilansjournalist och redaktör för tidningen Anti

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga