Utrikes

”De måste förstå att spelet är slut”

Torsdagen den 1 mars inledde den danska polisen stormningen av Ungdomshuset. Vid tiotiden leddes aktivister i handfängsel ut genom husets bakdörr. På Köpenhamns gator krockade polis med aktivister i hårda konfrontationer, framförallt runt Nørrebrogade. – Vi förklarar den 1 mars till kampdag för fristäderna. Just nu är det riktigt många unga som känner vrede som […]

Torsdagen den 1 mars inledde den danska polisen stormningen av Ungdomshuset. Vid tiotiden leddes aktivister i handfängsel ut genom husets bakdörr. På Köpenhamns gator krockade polis med aktivister i hårda konfrontationer, framförallt runt Nørrebrogade.

– Vi förklarar den 1 mars till kampdag för fristäderna. Just nu är det riktigt många unga som känner vrede som måste få komma ut. Folk är för arga för att tänka långsiktigt, sa Jan, en talesman för Ungdomshuset, till danska Politiken.
Det tog polisen dryga två timmar att inta Ungdomshuset. Antiterroriststyrkan fyllde huset med tårgas och tog sig in via en upphissad container. I huset greps 20–30 personer av polisen. På husets utsida försökte ett hundratal aktivister ta sig igenom polisens barrikader.

Ungdomshusets anhängare vädjade till alla att komma till Köpenhamn, eller att visa sitt stöd genom att ta sig till Danmarks ambassad eller konsulat. I Stockholm demonstrerade aktivister utanför den danska ambassaden, i Venedig och Milano ockuperades de danska konsulaten.
Vid denna tidnings pressläggning, i tisdags, hade 675 personer gripits av den danska polisen, rapporterar Politiken.
Under rivningen samlades blommor i en hög utanför polisens avspärrningar. På tisdagskvällen planerades rivningen vara slutförd.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga