Utrikes

Zimbabwe laddar för generalstrejk

I söndags varslade landets största fackförening, Zimbabwe Congress of Trade Unions, ZCTU, om generalstrejk den tredje och fjärde april för att sätta press på regeringen att förbättra löner och villkor för landets arbetare. Vid flera tillfällen har ZCTU ställt ultimatum som inte blivit bemötta och kommer därför den här gången att mobilisera alla sina 350000 […]

I söndags varslade landets största fackförening, Zimbabwe Congress of Trade Unions, ZCTU, om generalstrejk den tredje och fjärde april för att sätta press på regeringen att förbättra löner och villkor för landets arbetare. Vid flera tillfällen har ZCTU ställt ultimatum som inte blivit bemötta och kommer därför den här gången att mobilisera alla sina 350000 medlemmar för att sätta tryck på att Mugabe tillgodoser fackets krav.

En av Mugabes närmaste män, säkerhetsminister Didymus Mutana, anklagade efter varslet fackföreningen för att starta krig. Till ZimOnline sade han att regeringen var beredd på att hantera protester och uppmanade fackföreningsledarna att lära sig från tidigare erfarenheter. Senast i september arresterades och torterades ett trettiotal fackföreningsaktivister efter en demonstration i landets huvudstad Harare.

På sin 83-årsdag i förra veckan införde presidenten Robert Mugabe, som styrt landet sedan självständigheten från Storbritannien 1980, tre månaders förbud mot demonstrationer och politiska möten.
Zimbabwe befinner sig i stor ekonomisk kris med världens högsta inflation på 1600 procent. Förutom de forna Sovjetstaterna som hade en inflation på över 2000 procent mellan åren 1992 och 2003 är Zimbabwe det enda land med så hög inflation under fredstid. En stor andel av arbetarna tjänar mindre än 100000 zimbabwiska dollar i månaden (motsvarar 282000 svenska kronor) vilket på grund av inflationen är under fattigdomsstrecket som ligger på 566000 zimbabwiska dollar per månad. Basvaror går knappt att få tag på, kilopriset på kött och grönsaker höjs varje dag och landets sjukvård är i mycket dåligt skick.

Sedan den 21 december har läkare och sjuksköterskor strejkat i Zimbabwe i protest mot de låga lönerna. Även lärare och studenter började strejka i mitten av februari, men de har nu blåst av den efter förhandlingar med regeringen.
– Regeringstjänstemän åker till andra länder i Afrika för att få vård medan zimbabwier undrar hur länge landet och det internationella samfundet kommer att se på när deras anhöriga, vänner och andra dör, säger Florence Cheda från Institutet för krigs- och fredsrapportering till nättidningen One World.

Spänningarna i landet har också ökat på grund av att Mugabes parti Zanu-PF sagt sig vilja skjuta upp presidentvalet från mars 2008 till 2010. Förra veckan försökte oppositionspartiet Rörelsen för demokratisk förändring, MDC, hålla ett protestmöte på sportstadion i Harare mot förslaget. Även den slogs ner av polisen trots att partiet fått tillstånd för mötet från en domstol.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga