Inrikes

Dåligt samvete odlar klimatmyt

Uppmärksamheten på klimatförändringarna har fått de så kallade offsetbolagen att spira. Allt fler får dåligt samvete för sina flygresor och väljer att genom bolagen kompensera sina utsläpp av växthusgaser. I Sverige har Dagens Nyheter lanserat idén genom ett samarbete med bolaget Climate Care.Men den färska rapporten ”The carbon neutral myth” slår fast att den påstådda […]

Uppmärksamheten på klimatförändringarna har fått de så kallade offsetbolagen att spira. Allt fler får dåligt samvete för sina flygresor och väljer att genom bolagen kompensera sina utsläpp av växthusgaser.
I Sverige har Dagens Nyheter lanserat idén genom ett samarbete med bolaget Climate Care.
Men den färska rapporten ”The carbon neutral myth” slår fast att den påstådda neutraliseringen bygger på kreativa kalkyler och ovetenskapliga antaganden som i värsta fall drar uppmärksamheten ifrån de grundläggande problemen med fortsatt användning av fossila bränslen.

På offsetbolagens hemsidor ges intrycket av att man till en låg kostnad omedelbart kan neutralisera sina utsläpp av växthusgaser. Det är dock inte sant enligt, TNI. I till exempel Climate Cares regi skulle en enkel flygresa mellan Europa och USA, i bästa fall, ta uppemot hundra år fullt ut kompensera. Kompensationskalkylen skapas genom att man ställer en värld med biståndsprojektet mot en värld utan. Skillnaden sägs vara summan på utsläppsminskningen. Men då projekten är utslagna över hundra år blir beräkningarna ytterst osäkra. Rapportförfattarna menar att sådana beräkningar är spekulativa och att det utan gemensamma riktlinjer finns en överhängande risk att bolagen väljer det scenario som ur deras perspektiv ger bäst resultat.

I bästa fall kan offsetbolagen neutralisera koldioxidutsläpp över mycket lång tid, men då de inte angriper det fundamentala problemet med förbränning av fossila bränslen riskerar deras insatser att bli kontraproduktiva. TNI varnar för att offsetbolagen underbygger en myt om att vi i Nord inte behöver genomföra någon grundläggande förändring så länge vi investerar i deras biståndsprojekt. Det drar uppmärksamheten från det enda sättet att få bukt med problemet: att minska oljekonsumtionen där den är som högst – i västvärlden.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga