Inrikes

Fler bryr sig om klimatet

Försäljningen av lågenergilampor har ökat med 20 procent jämfört med samma tid förra året. Mer än var åttonde bil som registrerades 2006 var en så kallad miljöbil – det är 156 procent mer än 2005. Även återvinningen och källsorteringen ökar.– Tillverkningsindustrins efterfrågan på återvunnen råvara ökar. De har insett hur energieffektivt det är att utnyttja […]

Försäljningen av lågenergilampor har ökat med 20 procent jämfört med samma tid förra året. Mer än var åttonde bil som registrerades 2006 var en så kallad miljöbil – det är 156 procent mer än 2005. Även återvinningen och källsorteringen ökar.
– Tillverkningsindustrins efterfrågan på återvunnen råvara ökar. De har insett hur energieffektivt det är att utnyttja material som redan är förädlat. I dag importerar vi faktiskt plast för att tillgodose behoven, säger Återvinningsindustriernas vd Annika Heker Lundström.
Solenergiföreningens ordförande Lars Andrén är ute på turné och drar fulla hus på varje informationsträff, men än så länge har det inte gjort några märkbara avtryck i försäljningssiffrorna för solfångare.
– Jag tror att det ökade intresset inte enbart är av klimathänsyn. Det höga energipriset är nog en lika stor anledning, säger han.

Forskaren Christer Sanne, som på uppdrag av Naturvårdsverket skrivit rapporten ”Rekyleffekten och effektivitetsfällan – att jaga sin egen svans i miljöpolitiken”, välkomnar elprishöjningen.
– Nu har konsumentpriset närmat sig nivåerna ute i Europa, men fortfarande subventioneras den energikrävande svenska industrin. Sverige har alltid haft en hög elförbrukning per capita på grund av de här industrierna och de är förstås angelägna om ett lågt elpris.
Christer Sanne har forskat om bland annat hållbar utveckling och arbetstidsfrågor. Han är positiv till att folk förändrar sin konsumtion, men varnar samtidigt för den så kallade rekyleffekten. Köper man ett energisnålt kylskåp har man ofta råd med ett större, som slukar lika mycket energi som det gamla. I värsta fall mer.
– Att upplysa konsumenter om deras klimatpåverkan är bra, men inte tillräckligt i långa loppet, säger Sanne.
Enligt honom krävs en livsstilsförändring, framför allt genom kortare arbetstid. Han påminner om ekonomen Keynes som 1930 hävdade att hans barnbarn bara skulle behöva arbeta tre timmar per dag.
– Så blev det inte. Vi måste ta till vara på de effektiviseringar vi gör och jobba mindre och konsumera mindre till förmån för mer fritid.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga