Utrikes

Strejkvåg i Egypten

Det är framför allt anställda vid olika cement-, kyckling-, och textilfabriker som strejkar, men även tågförare, gruvarbetare och kravallpoliser har lagt ner arbetet och protesterat mot usla arbetsvillkor. – Det är väldigt ovanligt. Det är inte bara antalet strejker, utan också antalet arbetare som strejkar, säger advokaten Gamal Eid från The Egyptian Organisation for Human […]

Det är framför allt anställda vid olika cement-, kyckling-, och textilfabriker som strejkar, men även tågförare, gruvarbetare och kravallpoliser har lagt ner arbetet och protesterat mot usla arbetsvillkor.

– Det är väldigt ovanligt. Det är inte bara antalet strejker, utan också antalet arbetare som strejkar, säger advokaten Gamal Eid från The Egyptian Organisation for Human Rights, EOHR.

Strejkvågen startade i december förra året när 18 000 textilarbetare på den statligt ägda fabriken Mahalla gick ut i strejk mot låga löner och korruption. Vågen förstärktes ytterligare i slutet av januari när regeringen tillkännagav att ett hundratal statligt ägda företag ska privatiseras, som ett led i ett reformprogram initierat av IMF.

Att strejka är i princip förbjudet i Egypten. Landets enda tillåtna centralorganisation Egyptian Trade Union Federation, Etuf, är starkt knuten till regeringspartiet NPD. Alla fackliga organisationer måste vara anslutna till någon av de 23 industriförbunden, som i sin tur måste tillhöra Etuf.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga