Inrikes

Journalist utslängd ur Västsahara

Frilandsjournalisten och Stockholm LS-medlemmen Lars Björk greps i måndags kväll Västsaharas huvudstad El Aaiún av marockanska myndigheter på måndagskvällen. Han var i regionen för att bland annat arbeta på uppdrag av nyhetsbyrån TT och greps när han fotograferade en barn- och ungdomsdemonstration. Björk släpptes strax efter att han gripits, men marockansk polis beslagtog hans pass, […]

Frilandsjournalisten och Stockholm LS-medlemmen Lars Björk greps i måndags kväll Västsaharas huvudstad El Aaiún av marockanska myndigheter på måndagskvällen. Han var i regionen för att bland annat arbeta på uppdrag av nyhetsbyrån TT och greps när han fotograferade en barn- och ungdomsdemonstration. Björk släpptes strax efter att han gripits, men marockansk polis beslagtog hans pass, presskort och kamera.
Under tisdagen satt Lars Björk i förhör hos den marockanska polisen, men släpptes senare under kvällen. Han fick tillbaka sitt pass och presskort, men inte sin kamera.
SAC krävde i tisdags i ett brev till den marockanska ambassaden att Lars Björk omedelbart släpps.
– Det är en fullständigt oacceptabel handling som inte hör hemma i en demokrati, skriver SAC i brevet.
Västsahara är ockuperat av Marocko sedan 1975. Journalister har tidigare hindrats från att rapportera från Västsahara. I oktober utvisades två norska journalister som också greps i El Aaiún, enligt organisationen Reportrar utan gränser.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984