Utrikes

Fika med bög kan ge fem års fängelse

Enligt ett lagförslag som beräknas röstas igenom i slutet av mars kommer det att bli olagligt att ens fika tillsammans med människor som ligger med någon av samma kön. Tilltaget kan komma att bestraffas med fem års fängelse, i syfte att motverka spridningen av samkönade relationer. Enligt förslaget kommer det också att bli olagligt att […]

Enligt ett lagförslag som beräknas röstas igenom i slutet av mars kommer det att bli olagligt att ens fika tillsammans med människor som ligger med någon av samma kön. Tilltaget kan komma att bestraffas med fem års fängelse, i syfte att motverka spridningen av samkönade relationer. Enligt förslaget kommer det också att bli olagligt att gå på gayklubb, läsa böcker eller se på film där homosexuella karaktärer eller handlingar förekommer eller surfa på nätsidor som inte har ett strikt heterosexuellt innehåll.

– Går det här lagförslaget igenom betyder det att den som tittar på till exempel Brokeback Mountain eller tv-serien Will och Grace kan åtalas. Även en advokat som företräder en homosexuell klient kan straffas, eftersom deras möten enligt lagen skulle kunna syfta till att ”saluföra samkönade relationer”, säger människorättsadvokaten Akin Marinho till nyhetsbyrån AP.

Marinho menar att lagförslaget strider mot konstitutionen, som slår fast att yttrande- och mötesfrihet ska råda. Parlamentsledamoten Haruna Yerima, som stöder förslaget, menar dock att den nya lagen bara skulle stärka statens kontroll över ett område som redan befinner sig under kontroll.

– Homosexualitet är inget stort problem här, vi vill bara förhindra att sånt som samkönade äktenskap skulle komma på fråga här, säger Yerima till AP, och tillägger att homosexuella bör hindras från att umgås eftersom motsatsen skulle uppmuntra till ett beteende som ”strider mot vår kultur och vår religion”.

Hbt-organisationen Alliance Right – en av Nigerias ytterst få – anser att lagförslaget är ett sätt för den nuvarande regeringen att stärka sitt grepp inför valet senare i april – homosexualitet är tabubelagt i Nigeria och skärpta lagar skulle få människor att rösta på regeringen.

Protesterna mot lagförslaget har hittills kommit främst från internationella organisationer, det finns nästan inga öppna hbt-personer i landet. Förutom att dessa riskerar fängelse- eller dödsstraff är den sociala stigmatiseringen stark och det är vanligt att den som är öppet homosexuell misshandlas och/eller förskjuts från sin familj.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga