Kultur

Det är mycket Kuba nu

Konflikts sista program i P1 i lördags morse handlade om Kuba. Vare sig Fidel Castro verkligen ligger på sitt yttersta eller puffar på sin cigarr i skön avskildhet på ett vilohem varifrån han ger goda råd till arvtagaren brodern Raúl, konstaterade Kubaexperten Julia E. Sweig på tankesmedjan Council on Foreign Relations, med största möjliga trovärdighet […]

Konflikts sista program i P1 i lördags morse handlade om Kuba. Vare sig Fidel Castro verkligen ligger på sitt yttersta eller puffar på sin cigarr i skön avskildhet på ett vilohem varifrån han ger goda råd till arvtagaren brodern Raúl, konstaterade Kubaexperten Julia E. Sweig på tankesmedjan Council on Foreign Relations, med största möjliga trovärdighet att den förres regim
i realiteten är över. Kanske behöver man inte längre spekulera över vad som ska hända – det har ju hänt redan. Varken den kände, hårdnackade försvararen av den kubanska revolutionen, författaren René Vazquez Díaz eller Thomas Gustafsson, journalist och författare, sade emot. Den förre av de två lägger i mina öron ansvaret för hela den kubanska politiska processen på USA:s embargo. Vilket blev det stora diskussionsämnet.

En spännande historia var ett inslag om Ry Cooders jättesuccé Buena Vista Social Club, med de gamla kubanerna som plockades fram för att spela sina romantiska sånger från ett förrevolutionärt Kuba. Om dem har man fått veta att de mer eller mindre varit bannlysta av Castro, men genom filmens förtjänst fick upprättelse under sina sista år. Den amerikanske radioproducentenen Reese Erlich berättade att detta är en pragmatisk myt, ihopsnickrad av projektets producenter, för att musiken annars blivit politiskt omöjlig
i väst. Efter alla skilda perspektiv på de fakta som faktiskt finns att tillgå om Kuba blev lyssnaren här extremt vaksam även emot denna version av Buena Vista-sagan.

Missa inte:
Konflikt om Kuba, på nätet sr.se.
Kapuscinski, poeten vid fronten. Återinsatt K special. SVT2 Fre 16 feb kl 20.
Tema: Kön. Temakväll med avslutning med den fransk-belgiska filmen Mitt liv i Rosa. SVT2 Lör 17 feb kl 20.
Dramat i tv-soffan. Del 4, om deckare och andra snutar. SVT2 Ons 21 feb 22.30.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga