Inrikes

Det händer när temperaturen stiger

+2,4°CI USA leder långvarig torka till att höglandet kring Nebraska förvandlas till öken. Dessutom slås stora delar av jordbruket och köttuppfödningen ut på grund av sanddyner i området som sträcker sig från Texas i söder till Montana i norr.Havsnivån höjs när Grönlandsisen går in i en ohejdbar smältning och låglänta områden och ögrupper försvinner. I […]

+2,4°C
I USA leder långvarig torka till att höglandet kring Nebraska förvandlas till öken. Dessutom slås stora delar av jordbruket och köttuppfödningen ut på grund av sanddyner i området som sträcker sig från Texas i söder till Montana i norr.
Havsnivån höjs när Grönlandsisen går in i en ohejdbar smältning och låglänta områden och ögrupper försvinner. I Peru försvinner Andernas glaciärer och lämnar tio miljoner människor utan dricksvatten. De allt varmare haven tar kål på Stora barriärrevet. En tredjedel av jordens djur- och växtarter utrotas.

+3,4°C
Amazonas brinner upp och Sydamerika täcks av aska och sot. När röken till slut lägger sig har Brasiliens inland förvandlats till en öken, och enorma mängder koldioxid frigjorts i atmosfären – vilket sätter ännu mer skjuts på den globala uppvärmningen. All is smälter på Nordpolen under sommarmånaderna – för första gången på tre miljoner år – och isbjörnar, valrossar och vikarsälar dör ut. Befolkningen i Kalifornien saknar vatten efter att isen i Sierra Nevada smält bort. Miljontals människor tvingas fly när Kalahariöknen breder ut sig över södra Afrika.

+4,4°C
Temperaturen stiger snabbt i Arktis och får permafrosten i Sibirien att ge vika. Stora mängder metangas och koldioxid frigörs vilket ytterligare påskyndar den globala temperaturhöjningen. Smältande isar och stigande havsnivåer gör 100 miljoner människor hemlösa, framför allt i Bangladesh, Nildeltat och Shanghai.
Värmeböljor och torka gör stora delar av jorden obeboliga och massmigration sker även i Europa, där öknar breder ut sig
i Italien, Grekland och södra Spanien. Mer än hälften av de vilda arterna dör – den största artförlusten sedan dinosauriernas tid. I Australien kollapsar jordbruket.

+5,4°C
Istäcket i västra Antarktis spricker, och bidrar i smält form till en femmetershöjning av havsnivån. Om temperaturen håller sig på den här höga nivån kommer hela planeten att snart vara isfri och havsnivån 70 meter högre än i dag.
Ekonomierna i Sydostasien kollapsar när glaciärerna i Himalaya försvinner och Indus-floden torkar ut. Östra Indien och Bangladesh, å sin sida, drabbas av enorma monsunregn. Råbarkade väderfenomen, så kallade ”super-El Niños”, försätter världen i ett globalt väderkaos. Större delen av mänskligheten flyr mot de svalare områdena i närheten av polerna för att överleva. Tiotals miljoner människor tvingar sig in i Storbritannien och Skandinavien. Världens mattillgångar tar slut.

+6,4°C
De allt varmare haven innebär ett möjligt utbrott av det metan som än så länge varit bundet till sediment under havsbotten. Om det sker kommer eldklot av metangas vina genom luften och uppvärmningen accelerera ytterligare. Haven förvandlas till syrelösa massor som spyr ut giftigt svavelväte – som i sin tur bryter ner ozonlagret.
Ökenområdena sträcker sig nästan hela vägen till Nordpolen. Enorma orkaner, så kallade ”hyperkaner” med oföreställningsbar styrka, driver runt klotet och orsakar plötsliga och brutala översvämningar som sveper med sig jorden från marken.
Nästan hela mänskligheten är utdöd och består av ett fåtal individer som klamrar sig fast vid livet vid någon av polerna. I stort sett allt liv har upphört att existera, medan planeten snurrar vidare mot de högsta temperaturer den sett på flera hundra miljoner år.

Källa: www.marklynas.org
Översättning: Anna Hellgren

Fotnot: Mark Lynas kommande bok,
”Six degrees”, släpps i mitten av mars.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga