Inrikes

A-kassan kan bli obligatorisk nästa år

Regeringen väntas redan i februari eller mars tillsätta en utredning om obligatorisk a-kassa, med sikte på att det ska genomföras under 2008. De tusentals som nu lämnar a-kassan får bara en kortsiktig vinst.Enligt källor i arbetsmarknadsdepartementet kommer regeringen inte att förstatliga a-kassorna, utan de ska kvarstå i fackförbundens regi. Det uppger tidningen Vårdfackets nätupplaga. ”Vi […]

Regeringen väntas redan i februari eller mars tillsätta en utredning om obligatorisk a-kassa, med sikte på att det ska genomföras under 2008. De tusentals som nu lämnar a-kassan får bara en kortsiktig vinst.
Enligt källor i arbetsmarknadsdepartementet kommer regeringen inte att förstatliga a-kassorna, utan de ska kvarstå i fackförbundens regi. Det uppger tidningen Vårdfackets nätupplaga. ”Vi tycker att det är viktigt med koppling till facken och den lokala arbetsmarknaden”, lyder departementets motivering.
Regeringen har tidigare sagt sig vilja stärka sambandet mellan lönenivåer, arbetslöshet och a-kasseavgift, så att fackförbunden ska ha en press på sig att inte höja lönerna så att arbetslösheten ökar, eftersom det då leder till höjda a-kasseavgifter. Problemet är att dessa direkta kopplingar svårligen låter sig göras så länge gränsdragningen mellan förbund och a-kassor inte är rent branschmässiga. Det finns i dag flera branschöverskridande a-kassor, exempelvis SAC:s a-kassa Saak.
Enligt Vårdfackets källor filar arbetsmarknadsdepartementet nu på direktiven till en utredning som ska vara klar innan årsskiftet, så att den obligatoriska a-kassan ska vara genomförd under 2008, sannolikt till halvårsskiftet.
Utredningen kommer inte att se över avgifternas storlek, vilket betyder att dessa kommer att kvarstå som nu. Alla som arbetar ska omfattas av a-kassan, utöver dagens medlemmar även de 770 000 som i dag inte är med i a-kassan.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga